Fair Practice Code Tour Is Midden-Limburg fair practice proof?

Foto:

Vanaf vrijdag 20 t/m zondag 29 mei is in de ECI Cultuurfabriek de expositie te zien ‘Voor een visitekaartje op de eerste rij’. De expo, bestaande uit 163 kunstwerkjes in de vorm van een visitekaartje, is ontstaan als ludieke protestactie rondom fair practice én fair pay voor kunstenaars. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een serieuze tour door Limburg met een relevant thema. De Fair Practice Code Tour inclusief de expositie strijkt op donderdag 19 mei om 17.00 uur neer in de ECI Cultuurfabriek te Roermond.

De Fair Practice Code is de gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. De code gaat onder andere over eerlijke vergoedingen voor het werk van kunstenaars en creatieve zzp professionals, en moet in de kunsten- en erfgoedsector gaan zorgen voor dialoog en reflectie en bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Het project is oorspronkelijk een initiatief van beeldend kunstenaar Natascha Waeyen. Net als vele andere creatieve krijgt zij in de praktijk vaak ‘exposure’ aangeboden in ruil voor haar diensten. De door haar veel gehoorde zin: “Dit project is toch een mooi visitekaartje voor jou”, heeft ze letterlijk genomen. Ze riep collega kunstenaars op om een visitekaartje te maken als kunstwerk.

Kunstenaars stoppen niet

Het project is opgepikt door het Huis voor de Kunsten Limburg. Deze kennis- en ondersteuningsorganisatie voor de kunsten- en erfgoedsector maakt zich op verschillende manieren ‘hart’ voor de sector. Het Huis initieert en participeert regelmatig in relevante onderzoeken, zoals in 2021 ‘Kunstenaars stoppen niet’. Dit rapport windt er geen doekjes om: bijna de helft van de kunstenaars verdient minder dan het minimum inkomen. Hun financiële positie is precair en daar moet verandering in komen. Dat er zoiets als de fair practice code bestaat wil zeggen dat de waarde van kunst en de kunstenaar nog niet vanzelfsprekend zijn. De Fair Practice Code Tour wil de aanzet zijn tot verandering.

Programma

Op donderdag 19 mei strijkt de tour dus neer in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Behalve de expositie is er kort programma met een aantal onderdelen. Ten eerste worden er twee filmpjes van de Kunstenbond getoond die het thema inleiden. Moderator en Huis voor de Kunsten Limburg directeur-bestuurder Ruud van Eeten neemt ons kort mee in de conclusies van het onderzoek ‘Kunstenaars stoppen niet’, waar o.a. de Universiteit van Maastricht aan heeft meegewerkt. Daarna zal hij een paneldiscussie leiden vanuit drie perspectieven: de kunstenaar, de beleidsmedewerker en de opdrachtgever. Alle drie vervullen ze een belangrijke rol als het gaat om de toepassing van fair practice. De panelgasten zijn: Yvonne Schroeten (beeldend kunstenaar), Geert Thissen (beleidsmedewerker maatschappelijk domein van de Gemeente Echt-Susteren), Ruth Houkes (hoofd educatie en docent glas bij de ECI Cultuurfabriek) en Frank Rademakers (directeur-bestuurder van Rick, Weert).

Aansluitend aan de bijeenkomst wordt de expositie ‘Voor een visitekaartje op de eerste rij’ geopend. In de exporuimte van de ECI Cultuurfabriek kunnen de 163 werken van de 165 kunstenaars bewonderd worden. Ook het boek ‘Voor een visitekaartje op de eerste rij’ is voor € 14,95 te koop. De opbrengst moet gemaakte kosten dekken en komt ten goede aan de kunstenaars in dit project. Initiatiefnemer Natascha Waeyen verzorgt een rondleiding door de expositie.

Aanmelden

Deelname aan het Fair Practice Code Tour programma en toegang tot de expositie zijn beide gratis. Voor de bijeenkomst op 19 mei moet je je wel aanmelden, dat kan tot uiterlijk 17 mei 2022 via www.hklimburg.nl/agenda/fair-practice-code-tour-midden-limburg. Op 18 mei ontvang je de bevestigingsmail.

Cookieinstellingen