Foto: My pictures are CC0.

Veel zonneschijn met overwegend droge perioden

De zomervakantie van regio midden begint vrijdag met relatief koel zomerweer, maar in de loop van de eerste week van de zomervakantie zet de temperatuur waarschijnlijk een stijging in. Er is kans dat zeer warme lucht vanuit het zuiden van Europa gaat uitbreiden richting ons land. Dat zou tropische temperaturen opleveren.

Tijdens het eerste weekend van de zomervakantie van regio midden is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Door een noordwestelijke windrichting is het niet bloedheet. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken, maar de kans op buien is niet zo groot. Voor de natuur en jouw tuin is dat minder goed nieuws, want droogte kan de kop weer opsteken. De temperatuur stijgt langs de westkust en in het noorden naar een graad of 20. In het zuiden en oosten is het enkele graden warmer, mogelijk komt hier de zomerse 25 graden weer in zicht.

Opbouw van hitte in Zuid-Europa
Waar we in Nederland tijdens de start van de zomervakantie nog niet zoveel van warm weer merken, begint zich in het zuidwesten van Europa een bubbel met warme lucht op te bouwen. In de binnenlanden van Spanje en Portugal stijgt de temperatuur richting 40 graden en mogelijk zelfs nog wat meer. Vakantiegangers die afreizen naar deze landen moeten dus rekening houden met bloedhete omstandigheden. Gelukkig is het in de badplaatsen door een verkoelend briesje vaak een stuk aangenamer.

Kans op zeer warm zomerweer
Er zijn verschillende berekeningen die hinten op een uitbreiding van deze Zuid-Europese warmte richting het noordwesten van Europa. Dit betekent dat in de loop van komende week de temperatuur ook bij ons behoorlijk kan gaan stijgen. De trend komt vrij duidelijk naar voren, maar het is nog even de vraag hoe warm het precies gaat worden. De kans is circa 80% dat het warmer gaat worden dan tijdens het weekend. Het blijft daarbij vrij rustig zomerweer met weinig neerslag en veel ruimte voor de zon.

In de koelere uitkomsten is het overdag 20-25 graden en tijdens de nachten daalt de temperatuur nog flink, vooral als het breed opklaart. In de warmste scenario’s kan het tropisch warm met waarden rond 30 graden worden. De kans daarop is een ruime 20%. Later in de week wordt deze kans zelfs nog wat groter. In het zuidoosten van het land zijn zelfs uitschieters naar 35 graden of meer mogelijk. In die zeer warme lucht wordt afkoelen tijdens de avond- en nachturen een stuk moeilijker en een reeks plaknachten ligt op de loer. Vakantiegangers kunnen in ieder geval rekening houden met volop zomerse omstandigheden.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/6-7-2022-weer-zomervakantie-nederland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen