Zo warm wordt het volgende week

Foto: Nitin Dhumal

Na het weekend stijgt de temperatuur flink
Momenteel hebben we nog te maken met een gematigd zomertype, maar de weermodellen laten voor volgende week een duidelijke temperatuurstijging zien. Daarbij komt steeds meer ruimte voor de zon en is het droog.

Een (stevige) noordwestenwind blaast relatief koele lucht naar onze omgeving, waardoor we op het ogenblik nog te maken hebben met een gematigd zomertype. Na het weekend loopt de temperatuur flink op en neemt zelfs de kans op tropische hitte in ons land toe.

Temperatuur stijgt flink
In de eerste dagen van de nieuwe week loopt de temperatuur behoorlijk op. Maandag is het eerst nog 22 graden in het noordwesten tot 26 of 27 graden in Limburg en delen van Brabant, maar dinsdag en woensdag wordt het op de meeste plaatsen zomers warm met vooral landinwaarts maxima van ruim 25 graden. Plaatselijk kan het dan al 30 graden worden. Het blijft daarbij droog en het is vaak zonovergoten.

Donderdag en vrijdag doet de temperatuur waarschijnlijk tijdelijk weer een stapje terug. De kans op zomerse middagwaarden in grote delen van het land wordt dan een stuk kleiner. In het zuiden van Limburg stijgt de temperatuur dan waarschijnlijk wel naar 25 graden of iets meer.

Volgend weekend grootste kans op hitte
De ergste warmte lijkt weggelegd voor volgend weekend. Dan neemt namelijk de kans op tropische hitte toe. Zo is in De Bilt de kans op zaterdag ongeveer 50% dat de maxima dan tussen 24 en 30 graden uitkomen. Er is kans van iets minder dan 20% dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of meer. In het zuiden en oosten is deze kans (vooral op zondag) een stuk groter. Vooral in het oosten van Brabant en Limburg is er dan zelfs een mogelijkheid van circa 30% dat het kwik 35 graden of iets meer aantikt.

Om de verwachtingen iets te temperen moeten we ook nog rekening houden met lagere maximumtemperaturen. Volgend weekend is er namelijk nog altijd een kans dat de temperaturen wat lager uitkomen met zo’n 18 tot 24 graden. Deze kans is met min of meer 20% op zaterdag en ongeveer 10% op zondag wel een stuk kleiner. In het uiterste noordwesten van het land hoeft men eigenlijk maar weinig rekening te houden met hitte.

Conclusie
De temperatuur laat volgende week duidelijk een stijgende trend zien. Wel neemt naarmate de week vordert de onzekerheid toe, waardoor het nog niet vaststaat hoe warm het precies wordt. De ergste hitte lijkt weggelegd voor volgend weekend.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/7-7-2022-zo-warm-wordt-het-volgende-week

Cookieinstellingen