Bouw Gastenhuis Roermond voor mensen met dementie vordert

Foto:

Op 15 se[tember legde wethouder Marianne Smitsmans van gemeente Roermond symbolisch de eerste steen van Gastenhuis Roermond in de wijk Oolder Veste in Herten. Hier opent in het voorjaar een kleinschalig thuis voor 22 mensen met dementie. Zij legde de steen samen met specialist ouderengeneeskunde Liesbeth Defesche en verpleegkundige Annemarie Cox, die dit bijzondere huis gaan leiden.

Vrijheid en eigen regie voor bewoners staan voorop bij Het Gastenhuis. Bewoners kunnen gaan en staan waar zij willen en richten hun eigen appartement in. Raken zij wel eens de weg kwijt, dan krijgen ze een gps-tracker mee, zodat de medewerkers ze even kunnen ophalen als dat nodig is. Annemarie: “We willen bewoners in veilige, warme omgeving zoveel mogelijk geluksmomenten bezorgen.” Liesbeth voegt daaraan toe: “Ons motto is: thuis is waar we samen zijn”.

Wethouder Marianne Smitsmans:

“Met dit Gastenhuis geven we invulling aan de veelgehoorde wens van inwoners om ook kleinschalige woonzorg voor ouderen aan te bieden in onze gemeente. Zodat inwoners in de gemeente kunnen blijven, en hun sociale netwerk in stand blijft.”

Liesbeth en Annemarie zijn oud-collega’s en afkomstig uit de reguliere verpleeghuiszorg. Het is hun droom hun eigen kleinschalig thuis voor mensen met dementie te starten. Waar ze kunnen waarmaken waar ze rotsvast in geloven: dementievriendelijke woonzorg, waar je tijd hebt voor je bewoners en met hen kunt meebewegen, in plaats van andersom. Zij gaan binnenkort een team van ca. 25 medewerkers samenstellen.

Het Gastenhuis, dat nu 5 jaar bestaat en 20 vestigingen heeft, wil dat bewoners het leven dat zij gewend zijn zoveel mogelijk kunnen voortzetten. Zij hebben bewoners die hun kippen, hond, kat of orgel meeverhuizen, waarvoor we een atelierhoek inrichten en die naar hun schaakclub en sportschool blijven gaan, of borreltjes blijven drinken in hun favoriete cafe. Als de ziekte zich ontwikkelt, groeit de zorg ongemerkt met ze mee, en hoeven ze niet opnieuw te verhuizen. In het huis zijn koks die dagelijks vers en gezond koken in een open keuken, samen met bewoners.

Hoge klant- en medewerkertevredenheid

Dat dit vrije en open concept goed werkt, blijkt uit de zeer hoge klant- en medewerkertevredenheid en de enthousiaste reacties van huisartsen waarmee Het Gastenhuis samenwerkt. Voor het tweede jaar op rij behaalde de organisatie een plek in de Top 10 van best gewaardeerde verpleeghuizen van ZorgkaartNederland, met een gemiddelde waardering van 9,1 uit 180 klantwaarderingen.

Betaalbaar

Het Gastenhuis is betaalbaar voor mensen met een gemiddeld pensioen. Gastenhuizen zijn dus geen dure zorgvilla’s, en staan in woonwijken en stads- en dorpskernen, niet weggestopt buiten de bebouwde kom. De zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg, mits bewoners een CIZ-indicatie (zorgprofiel 4, 5 of 7) hebben.

Meer info en aanmelden kan op hetgastenhuis.nl/roermond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen