Relatief minste werkenden in Limburg

Foto: StartupStockPhotos via Pixabay

Angela Hokstam / Vorig jaar had 67,3% van de Limburgse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Limburg ligt hiermee het laagst van heel Nederland. Van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat.

CVster helpt sollicitanten aan hun droombaan en stimuleert professionals in hun carrière. CVster heeft een online cv-maker: een praktische tool waarmee je in enkele klikken een overtuigend cv maakt. Deze cv-generator met een verscheidenheid aan templates geeft sollicitanten een voorsprong op hun concurrenten. De voorbeeld cv’s, stap-voor-stap handleidingen en het kennisblog vergemakkelijken het sollicitatieproces. CVster is actief in 13 landen en heeft wereldwijd meer dan 15 miljoen actieve gebruikers. Sinds 2021 maakt CVster onderdeel uit van het Amerikaanse TalentInc. Samen ontwikkelen zij nieuwe producten en diensten om professionals nog breder te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun ambities.

In Horst aan de Maas is – naar verhouding – het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle Horstenaren tussen de 15 en 75 jaar is namelijk bijna driekwart werkzaam, nergens in Limburg is het aandeel werkenden zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met de hoogste arbeidsparticipatie is als volgt:

Horst aan de Maas: 74,7%

Peel en Maas: 73,7

Nederweert: 72,7%

Venray: 71,2%

Leudal: 71,1%

 

In de gemeente Vaals ligt de arbeidsparticipatie het laagst van Nederland: hier werkt slechts 55,9% van de beroepsbevolking. Ook in Kerkrade (62,6%), Heerlen (62,8%) en Maastricht (64,1%) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.

De arbeidsparticipatie op de Limburgse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt 71,4%, terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (63,2%).

Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Horst aan de Maas (70,7%) en Peel en Maas (69,7%). In Vaals hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk (49,4%).

40% meer werkenden onder 50- tot 64-jarige Nederlanders

Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3%. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 werkende 50-plussers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen