opening Uule etalage en expositie

Foto:

Alweer voor het vijfde jaar richt Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul in de binnenstad etalages in én dit jaar voor de tweede keer een extra expositieruimte aan de Hamstraat 19. De opening van de etalage én expositieruimte is op zaterdag 12 november om 10.33 uur door voorzitter/vorst Dirk I Franssen van D’n Uul.

Hier presenteert D’n Uul onderdelen van haar ‘Vastelaoveskultuur en hiestorie’ met dit jaar als hoofdthema de Aad-Prinse van D’n Uul. Nog nooit zijn zoveel memorabilia van Uule-Prinsen bijeengebracht.

Daarnaast is er in de vitrines onder andere aandacht voor de Raod van XI en de Technische commissie van D’n Uul. Op kunstzinnig vlak is er een expositie van karikaturale tekeningen van ‘de Hamsjtraot mit vastelaovend’ van Gerard Nizet, aangevuld met enkele unieke foto’s van die straat waar vroeger bv. het Uulenes lag. Onder de titel ‘zeukplaetjes, wo sjleit det op’, worden bezoekers ook actief uitgedaagd om mee te doen.  En tenslotte maken de vele unieke Uule-memorabilia, uit het archief van D’n Uul of in bruikleen, het beeld van de ‘Remunjse vastelaovend’ compleet.

D’n Uul doet ook dit jaar weer een oproep aan Roermondenaren die nog Uulememorabilia op de zolder hebben liggen, om deze te doneren. Vorig jaar heeft dat bijvoorbeeld een uniek prinsenkruis van Prins Zjaen I Geradts uit 1948 opgeleverd en diverse boekjes, foto’s enz.

Opening en openingstijden:

De etalage is vanaf de opening 24/7 vanuit de Hamstraat te bekijken. De expositieruimte is van 10.30 tot 16.00 uur geopend op alle zaterdagen in november en alle zaterdagen vanaf januari tot aan de Vastelaovend. Entree is gratis.

Voor groepen is er ook de mogelijkheid om op afspraak de presentatie te komen bekijken, eventueel in combinatie met een korte ‘vastelaovesrondleiding’ in de omgeving van de Hamstraat.


Hoofdthema Aad-Prinse van D’n Uul.

Veel Aad-Prinsen hebben uit hun prinselijk jaar zeer persoonlijke attributen in bruikleen gegeven.

Bezoekers krijgen in een oogopslag een overzicht van alle Prinsen die vanaf het ontstaan van D’n Uul in 1936 over Roermond geregeerd hebben. Al hun, vaak legendarische, spreuken zijn verzameld zoals: ‘Trök euver de Brök’, ‘Geit neet, besjteit neet’, ‘Blindj mit’, ‘Nieks zo leuk es miene sjpreuk’, of ‘ ’t Sjpeel is sjoon, Sjpeel ’t sjoon’. Daarnaast is er vanaf het ontstaan van Prinselijke huisordes een totaaloverzicht te zien.

Nog nooit waren voor het Roermondse publiek alle, bijna 60, huisordes bij elkaar te bewonderen en in hun ontwikkeling te vergelijken. Zo is een beeld ontstaan van de ontwikkeling en verandering van de viering van vastelaovend van midden vorige eeuw tot nu.

Aan bod komen ook heel wat vragen die veel carnavalsvierders willen weten, zoals: hoe word je Prins van D’n Uul of wat is de betekenis van een prinsenkruis en hoe en waar worden die gemaakt?

Meer dan de moeite waard om te komen bekijken zijn een elftal aan karikaturale tekeningen van ‘de Hamsjtraot mit vastelaovend’ van Gerard Nizet, aangevuld met enkele unieke foto’s van die straat waar vroeger bv. het Uulenes lag.

Zeukplaetjes, wo sjleit det op?

Speel het spel: zoek de combinatie van 11 objecten of foto’s met oude carnavalsliedjes die op twee overbekende Uule-LP’s, ‘Ein ónger Ein’ en ‘Mit träöt en glaas tösse Roer en Maas‘ die in de jaren 70 en 80 zijn uitgekomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen