Laurentius eerste Limburgse ziekenhuis met nieuwe behandeling bij goedaardige schildklierknobbels

Foto: Karel Bingen

De afgelopen periode heeft Laurentius met succes als eerste Limburgse ziekenhuis de radiofrequente ablatie, in het kort RFA, uitgevoerd om patiënten af te helpen van goedaardige knobbels op de schildklier. Deze behandeling is minder belastend voor de patiënt en kent minder complicaties in vergelijking tot de huidige methodes.

Bij RFA wordt gebruikt gemaakt van een speciale naald die de cellen in de knobbel kort verhit waardoor de knobbel langzaam zal verschrompelen. Het gezonde schildklierweefsel blijft hierbij  in tact. Internist Femke Deelen: ”Het grote voordeel van deze behandeling is dat RFA vergeleken met een operatie of een therapie met radioactief jodium veel patiëntvriendelijker is. De patiënt kan doorgaans al na een paar uur naar huis en ervaart na de behandeling nauwelijks klachten”. De behandeling wordt uitgevoerd door een interventieradioloog nadat de patiënt in slaap is gebracht.

Goedaardige schildklierknobbel
Een knobbel in de schildklier komt relatief vaak voor bij volwassenen. In de meeste gevallen is de knobbel, ook wel schildkliernodus genoemd, goedaardig en veroorzaakt hij geen klachten. Soms geeft een schildklierknobbel toch klachten zoals een drukkend gevoel in de hals, moeite met slikken of een moeizame, piepende ademhaling. De klachten kunnen ook van esthetische aard zijn wanneer men het vervelend vindt dat de knobbel aan de buitenkant zichtbaar is in de hals.

Patiënten met deze klachten worden door de huisarts doorgestuurd naar de internist. Om te bepalen of een patiënt geschikt is voor deze nieuwe behandeling vindt vooraf een screening in het ziekenhuis plaats.

Op de foto: Interniste Femke Deelen en interventieradioloog Frank Raat maken deel uit van het team dat de RFA-methode introduceerde en nu uitvoert in Laurentius.

—————

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen