Russische oliemaatschappij Lukoil mag voorlopig nog benzine blijven verkopen in Geleen

Foto:

De rechter heeft in een kort geding besloten dat de Russische oliemaatschappij Lukoil voorlopig nog benzine mag blijven verkopen vanaf het Lukoil tankstation in Geleen. Deze beslissing volgt op een conflict tussen twee broers over de verhuur van het tankstation aan Lukoil.

In Geleen runde de vader van twee broers een autobedrijf dat sinds 2013 het tankstation verhuurde aan Lukoil. Na de vader’s overlijden in 2016 ontstond er onenigheid tussen de broers over de exploitatie van het benzinestation. Eén van de broers, die het autobedrijf van hun vader had overgenomen, wilde de relatie met Lukoil voortzetten, terwijl de andere broer hier tegen was.

Op 25 juni van dit jaar informeerde de broer die van Lukoil wilde afkomen het bedrijf dat ze per 1 augustus moesten vertrekken, en dreigde persoonlijk in te grijpen als dat nodig was. Op die dag schakelde hij de stroomvoorziening uit, waardoor Lukoil geen benzine meer kon verkopen. Hij liet een handgeschreven briefje achter voor zijn broer, waarin hij adviseerde de stroom niet opnieuw aan te zetten en te overwegen om met een Nederlands bedrijf samen te werken in plaats van met Russen.

Lukoil spande een kort geding aan om weer toegang te krijgen tot elektriciteit, en de rechter gaf Lukoil gelijk. De stroom moet tijdelijk worden hersteld, maar slechts voor drie maanden tot eind november, terwijl een bodemprocedure zal bepalen of Lukoil in de toekomst het station mag blijven huren of dat de huurovereenkomst wordt beëindigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen