Toename woningvoorraad in 2023 laagst in Limburg

Foto: CBS

Limburg is afgezet naar het aantal inwoners de provincie met de kleinste toename van de woningvoorraad en het aantal nieuwbouwwoningen. Dit blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, die recent de verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), over de eerste acht maanden van 2023, onder de loep nam.

Afgezet tegen het aantal inwoners ligt de toename van de woningvoorraad maar liefst 41,4 procent onder het Nederlands gemiddelde. Zo kwamen er in Limburg 167 woningen per 100.000 inwoners bij, terwijl er over heel Nederland gezien 285 woningen per 100.000 inwoners bij zijn gekomen. Hiermee is Limburg, afgezet naar het aantal inwoners, dit jaar de provincie met de kleinste toename van de woningvoorraad.

Limburg heeft ook kleinste toename nieuwbouw

Ook zijn er in Limburg, afgezet naar het aantal inwoners, het kleinste aantal nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. In Limburg kwamen er 154 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners bij, waarmee Limburg 42,1 procent onder het Nederlands gemiddelde van 266 toegevoegde nieuwbouwwoningen scoort.

Duidelijke verschillen tussen provincies

Afgezet naar het aantal inwoners blijft de toename van de woningvoorraad naast Limburg het meest achter in de provincies Drenthe en Friesland. Dit zijn ook de provincies waar het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners het kleinst is.

In de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland is de toename van de woningvoorraad afgezet naar het aantal inwoners het meest toegenomen. Ook is in deze provincies het aantal nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners het meest toegenomen.

Bekijk de volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie op: https://parelbeheer.nl/onderzoek-voorraad-woningen-2023/ 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen