Onthulling gedenkzuil Moluks woonoord

Foto: Gemeente Roermond

Op vrijdagmiddag 17 november 2023 onthult burgemeester Yolanda Hoogtanders, samen met de heer Martin Ririassa, een gedenkzuil op het Kazerneplein. Deze gedenkzuil herinnert aan het tussen 1951 en 1965 in Roermond gelegen Molukse woonoord Maashaven.
De heer Martin Ririassa heeft zijn jeugd doorgebracht in dit Molukse woonoord en hij heeft samen met enkele oud-bewoners het initiatief genomen voor de gedenkzuil.

Geschiedenis
Tussen maart en juni 1951 brachten twaalf schepen 12.500 Molukkers vanuit Java naar Nederland. Dit waren met name militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen. In de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië hadden zij aan Nederlandse kant gevochten. Hun wens was niet om naar Nederland te gaan, maar naar de Molukken. Op dat moment wisten zij en hun meereizende gezinsleden niet beter dan dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn. Maar dat liep anders. Na aankomst in Nederland werden de KNIL-soldaten ontslagen en moesten zij hun uniform inleveren. Van een warm bad vol
dankbaarheid was geen sprake. Het werd een ijskoude douche.

Van een terugkeer was geen sprake.
Ook in Roermond werden oud-KNIL-militairen en hun gezinnen opgevangen. Zij werden ondergebracht in zogenaamde nisenhutten* aan de Maashaven, nu Kazerneplein. Begin jaren ’60 telde dit Molukse woonoord 109 bewoners. Uiteindelijk verbleven zij in Roermond van 23 juni 1951 tot 28 juli 1965. Van het woonoord is niets meer over, maar een aantal oud-bewoners willen de
herinneringen levend houden en de gedeelde geschiedenis van Nederlanders en Molukkers zichtbaar maken en houden.

Het gemeentebestuur van Roermond heeft hun verzoek ingewilligd. Het verblijf van de Molukse gezinnen is toch een belangrijk stukje van de geschiedenis van Roermond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen