Limburg blijft achter bij afschaffen hondenbelasting

Foto: PICRYL

In 18 van de 31 Limburgse gemeenten krijgen hondeneigenaren ook in 2024 weer een aanslag voor hondenbelasting. Daarmee blijft de provincie achter bij de landelijke trend, waarbij steeds meer gemeenten hondenbelasting afschaffen. Nog maar 35% van de gemeenten innen hondenbelasting, tegen 58% van de gemeenten in Limburg. Dit blijkt uit onderzoek door Huisdierenverzekeringen.nl, dat de hondenbelastingtarieven opvroeg bij alle gemeenten.

Limburgers betalen, met een gemiddelde van €54,77 voor de eerste hond, naar verhouding wel het laagste bedrag aan hondenbelasting. Het landelijke gemiddelde is €70,52, met Zuid-Holland als duurste provincie (gemiddeld €92,67).

In Simpelveld is de hondenbelasting het laagst: €33,96. In Valkenburg aan de Geul is de eerste hond gratis, maar moet je voor een tweede hond wel €93,80 betalen. De duurste gemeente in Limburg is Landgraaf, met een tarief van €81,70 voor de eerste hond. Dat is aanzienlijk lager dan in Hendrik-Ido-Ambacht, waar voor iedere viervoeter €145,44 moet worden afgerekend.

Hondeneigenaren in Roermond, Nederweert en Kerkrade zullen vrolijk gestemd zijn, want daar is de hondenbelasting vanaf dit jaar komen te vervallen. In Brunssum en Simpelveld daalde het tarief met 20% of meer. Ten opzichte van vorig jaar, komen inwoners van Mook en Middelaar er het minst gunstig vanaf. Zij betalen ruim 8% meer voor hondenbelasting dan vorig jaar. In Maastricht bedroeg de stijging iets minder dan 5%.

Meer informatie over dit onderzoek (inclusief een kaart met de hondenbelasting per gemeente) is te vinden op https://www.huisdierenverzekeringen.nl/info/hondenbelasting

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen