Limburgse station Klimmen-Ransdaal best gewaardeerde station ooit

Foto: Wiki Commons

Station Klimmen-Ransdaal staat nog steviger bovenaan de lijst met meest gewaardeerde stations van Nederland. Het Zuid-Limburgse station krijgt een ruim 8,7 van de reizigers, een recordscore. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail.

Zo’n 83.000 reizigers werd afgelopen jaar gevraagd wat zij van hun station vonden. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren. NS is beheerder van alle stations.

Met zo’n hoge score heeft station Klimmen-Ransdaal een record te pakken. In dit onderzoek (sinds 2013) kreeg een station nog nooit zo’n hoge waardering. Stationsmanager Ron Lenssen: “Hier ben ik natuurlijk super trots op. De stations op de Heuvellandlijn blijven goed gewaardeerd en Klimmen-Ransdaal steekt daar nog met kop en schouder bovenuit.
Als je aan komt rijden vanuit Schin op Geul, dan ga je heuvel af en zie je aan de linkerkant het mooie monumentale pand uit 1913 liggen. Er zit een leuk restaurant in het stationsgebouw waar de sfeer fantastisch is. We zijn trots op station Klimmen-Ransdaal als meest gewaardeerde station van Nederland.”

Traditioneel scoren alle stations op de Limburgse Heuvellijn goed. Landelijk gezien staan ook de stations Schin op Geul en Valkenburg in de Top 5 (op 2 en 4).

Verbouwde stations
Stations die recent verbouwd zijn stijgen in waardering. Zoals station Maastricht en Roermond. “Reizigers vinden het wachten op de stations prettiger geworden en vinden het schoner. Daarnaast zien de stations er verzorgd uit”, zegt NS-woordvoerder Arno Leblanc. “En we zijn nog niet klaar met deze stations.” In Roermond wordt binnenkort het ‘bordes’ van het station aangepakt, samen met de gemeente. Ook de aansluiting met het busstation wordt in de toekomst nog verbreed. Dan hebben reizigers daar meer ruimte. Om de hinder te beperken starten die werkzaamheden pas na carnaval. Daarnaast komt er weer een bloemenwinkel op het station.

Op station Maastricht wordt het aanbod van winkels ook uitgebreid. Binnenkort komt er in de stationshal een Starbucks.
Station Echt is een van de grootste stijgers en krijgt nu een 7,2 van de reizigers. Er is nieuw stationsmeubilair en er is weer een bloemenzaak gekomen.

Station Blerick wordt het minst gewaardeerd in Limburg en krijgt van de reiziger een 6,0. Het is een station dat altijd onderin de lijst te vinden is. Het station en de omgeving staat op de nominatie voor een opknapbeurt. De grootste daler is station Weert. Belangrijkste oorzaak is dat de bloemenwinkel daar verdwenen is. Komend jaar wordt de ruimte opgeknapt en gaan we weer op zoek naar een nieuwe huurder. In mei wordt ‘Antje, de musical’ opgevoerd voor het station. Het stationsplein en het station dienen als decor.

Onvoldoendes worden er niet gescoord in Limburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen