Gemeente Roermond – Roermond trapt NK Tegelwippen af met start vergroenen schoolplein Aan de Roer

Foto: Wolfgang Eckert via Pixabay

Tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal in Roermond tijdens het NK Tegelwippen dat gisteren start en loopt tot en met 31 oktober 2024. Samen met een recordaantal van meer dan 175 Nederlandse gemeenten verruilt Roermond gedurende het komende half jaar massaal tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Gisteren was de aftrap in Roermond met het vergroenen van het schoolplein van basisschool Aan de Roer. Hiermee wordt provinciaal de strijd aangegaan met de Gemeente Sittard-Geleen, gemeente Maastricht en gemeente Venlo.

Roermond doet dit jaar voor eerst mee.

 3, 2, 1… wippen maar!

Vanaf gisteren vliegt Roermond uit de startblokken om de eerste tegels te verwijderen. Henriëtte Rademakers, directeur van basisschool Aan de Roer: “Op het schoolplein van basisschool Aan de Roer maken 3500 tegels plaats voor 2200 overwegend inheemse biologische planten. De renovatie van het schoolplein gaat zo’n zes weken duren, maar we krijgen er echt een fantastisch schoolplein voor terug dat zeker in de warme zomers meer voor verkoeling zorgt.”

De leerlingen van de kinderraad hadden een mooi programma voor de officiële aftrap samengesteld op woensdag 20 maart en wipten met wethouder Felix van Ballegooij de eerste tegel. Ook overhandigden de kinderraad een tegelspot-kaart met potentiële tegelwiplocaties in de gemeente Roermond. Verder vroegen de leerlingen de wethouder het hemd van het lijf, met de belangrijkste vraag: waarom doet de gemeente Roermond mee aan het NK Tegelwippen?

Wethouder Felix van Ballegooij: “Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen sluit goed aan bij de Klimaatdoelstellingen van Roermond. We dragen op die manier bij aan het gemeenschappelijke doel om Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier te maken. Vervang dus je (tuin)tegels door groen! Dan blijft het koeler, wordt de bodem weer groener. En daarbij telt elke tegel. Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen”.

Roermond trekt alles uit de kast om haar inwoners een handje te helpen bij het vergroenen. Zo biedt de gemeente subsidies aan voor het afkoppelen van hemelwater waarmee een groen dak, regenton of planten voor in je geveltuintje kunnen worden bekostigd. Op de website Subsidie afkoppelen regenwater is terug te lezen hoe inwoners in aanmerking komen voor subsidie.

Doe ook mee aan het NK Tegelwippen 2024

Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk- tegelwippen-roermond.nl. Deze worden dan opgeteld bij de tegelstand van gemeente Roermond en de Nationale Tegelteller.Wil jij ook meer weten zover het NK Tegelwippen? Volg ons op Facebook of Insta en kijk op NK Tegelwippen Roermond | (nktegelwippenroermond.nl). Op deze site delen we handige tuintips en voegen we de komende tijd inspiratie toe om je tuin te vergroenen (instagram.com/nk-tegelwippenroermond en facebook.com/nk-tegelwippen roermond.

Prestigieuze wippers

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de

prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen