Nationale Molendag 2024: Kom naar de molen!

Foto: Molenstichting Weerterland, Molen Sint Jan Stamproy

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024 is het weer VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen.

Grote variëteit
Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Er zijn dan ook duizenden enthousiaste vrijwilligers actief in molenland. Als molenaar maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en meer molenproducten worden verkocht. Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers mee te laten genieten van dit levende monument. De geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen zou iedereen een keer moeten beleven. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er een leuk cadeautje klaar.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag
Tijdens Nationale Molendag 2024 delen moleneigenaren, molenaars en molengidsen graag hun passie. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Er zijn diverse rondleidingen, exposities en demonstraties in heel Limburg. In de gemeente Horst aan de Maas is op de Meterik groot feest, de ‘Molen Eendracht Maakt Macht’ viert haar 125 jaar bestaan. Op zondag 12 mei kun je daar dauwtrappen en is er een dorpsbrunch, compleet met muziek en oude ambachten. Op de Prins Bernhardmolen in Melick zijn er Oudhollandse spellen, kunnen kinderen knutselen en is er meelverkoop. Op de Armenmolen in Neeritter is een verhalenverteller te beluisteren. Wie in het weekend van de Nationale Molendagen drie of meer van de zes molens in Weerterland bezoekt met een stempelkaart maakt kans op een mand met molenproducten. In Merselo bij ‘Molen Nooit Gedacht’ zijn er Oudhollandse activiteiten, een klompenmaker en er zijn versgebakken wafels.

Meer weten?
De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars en wordt financieel ondersteund door de VriendenLoterij. Het volledige programma is te vinden op www.molens.nl. In Limburg zijn Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars afdeling Limburg betrokken bij de organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen