Roermondse dienstvoorschriften uit 1887 naar museum in station Schin op Geul

Foto: Nederlandse Spoorwegen

NS heeft oude dienstvoorschriften uit 1887 zojuist overgedragen aan het ‘kleinste spoorwegmuseum van het land’ in station Schin op Geul. De voorschriften werden gevonden bij de renovatie van station Roermond. “Op de dienstvoorschriften staat op welke treinen gewacht moest worden zodat reizigers hun aansluiting konden halen”, zegt stationsmanager Ron Lenssen.

Het boekje werd gevonden boven het plafond van de oude wachtkamer, waar inmiddels een nieuwe bloemist zit. “Daar heeft ook nog iemand zijn naam geschreven op een balk: ‘Theodor Hornikx 1881-‘82’. Navraag bij de familie Hornix leert dat Theodor destijds werkzaam was in de bouw en heeft meegewerkt aan een verbouwing.” Het station van Roermond is ruim 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland.

De oude dienstvoorschriften zijn nu te bewonderen in Restaurant Station Schin op Geul. Marjo en Sef Rameckers zijn eigenaar van het museum en hebben jarenlang allerlei spoorattributen verzameld. “Ik vind het een hele eer dat het hier naartoe komt”, zegt Sef. “Ik heb een speciale vitrine met oude petten, stempelkaarten en andere oude spullen en daar komt het bij te staan. Hier in het station hebben we ook van alles gevonden, zoals een trouwring, geld uit de oorlog en een lepeltje uit de regeerperiode van Koningin Emma. Dus daar past het heel goed bij!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen