Onderzoeksrapport ‘Erfgoed in Zwaar Weer’ gepresenteerd

Foto: SRAL

In de zomer van 2021 werden regio’s in Nederland, België en Duitsland getroffen door extreme regenval, met ernstige overstromingen tot gevolg. Riolen en waterbuffers konden de enorme hoeveelheid water niet aan, wat leidde tot grote schade aan 139 erfgoedplekken. Dit heeft de kwetsbaarheid van erfgoed door extreem weer, vooral overstromingen, blootgelegd.

Dr. Bart Zwegers heeft in zijn onderzoeksrapport ‘Erfgoed in Zwaar Weer’ de interactie tussen erfgoedinstellingen, monumenteigenaren en overheidsinstanties onderzocht. Het rapport omvat een reconstructie van de gebeurtenissen in de zomer van 2021, een analyse van de problemen en aanbevelingen voor toekomstige samenwerking.

Op 13 juni 2024 presenteerde dr. Zwegers de resultaten in Roermond. Hij benadrukte dat de beleidsterreinen ‘erfgoed’ en ‘klimaatadaptatie’ in de praktijk onvoldoende verbonden zijn. Een belangrijke bevinding is dat cultureel erfgoed onvoldoende wordt meegenomen in rampenplannen van veiligheidsregio’s. Zwegers onderstreepte het belang van bestuurlijke ondersteuning om eigenaren en beheerders van erfgoed zelfredzaam te maken.

Het volledige rapport met acht aanbevelingen is hier beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen