OKO en JOGG zetten in op vermindering alcoholgebruik onder jongeren

Foto: Unive

Uit recente cijfers van de jeugdmonitor van GGD blijkt dat veel jongeren in Roermond regelmatig alcohol gebruiken. Deze zorgwekkende ontwikkeling vraagt om een gerichte aanpak. Daarom bundelen Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) en JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst) hun krachten om het alcoholgebruik onder jongeren in Roermond te verminderen.

De samenwerking tussen OKO en JOGG richt zich op het creëren van een omgeving waarin jongeren minder geneigd zijn om alcohol te gebruiken. JOGG heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het bevorderen van een rookvrije generatie en gezondheid door middel van sport en beweging. OKO gaat nauw samenwerken met JOGG om een gezondere jeugd met een gezonde toekomst te bevorderen. Door samen te werken met diverse partners en stakeholders, willen ze hiervoor een breed draagvlak creëren.

OKO is geïnspireerd door het succesvolle preventieve IJslandse model, dat in IJsland heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Dit model richt zich op verschillende omgevingsfactoren die invloed hebben op het gedrag van jongeren, zoals de thuisomgeving, school, vrije tijd en peers.

Thuis spelen ouders een cruciale rol door gezonde gewoonten te stimuleren en duidelijke regels rondom alcoholgebruik te stellen. Scholen dragen bij door voorlichting te geven en een gezonde schoolomgeving te bevorderen. Zinvolle vrijetijdsactiviteiten, zoals deelname aan georganiseerde sport-, kunst- en cultuuractiviteiten, helpen jongeren een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Daarnaast is het versterken van positieve vriendengroepen belangrijk om gezonde keuzes te ondersteunen.

Het project richt zich op het versterken van beschermende factoren zoals een sterke ouder-kind relatie, positieve schoolervaringen en betrokkenheid bij sport en hobby’s. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het verminderen van risicofactoren zoals verveling, groepsdruk en de gemakkelijke beschikbaarheid van alcohol.

Het project beoogt doelen als jongeren minder vaak en minder veel alcohol laten drinken, ouders beter informeren en betrekken bij het alcoholgebruik van hun kinderen, scholen en sportverenigingen laten bijdragen aan een gezondere leefomgeving en een bredere bewustwording creëren over de risico’s van alcoholgebruik onder jongeren.

Meer weten over deze aanpak of aansluiten bij dit initiatief? Neem contact op via [email protected] of tel. 06 3331 2228.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen