Intentieovereenkomst herontwikkeling Centrumkwartier getekend

Foto: Gemeente Roermond

De gemeente Roermond heeft een intentieovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling van het Centrumkwartier met JPO (VolkerWessels) en Focus on Impact. Dit project omvat de voormalige V&D-locatie, de huidige HEMA-locatie en de Graaf Gerardstraat. De herontwikkeling richt zich vooral op wonen, aangevuld met commerciële en maatschappelijke functies.

Volgens de intentieovereenkomst en het raadsbesluit omvat het programma 10.000 tot 12.500 m² aan woningen, 1.800 tot 3.000 m² aan commerciële ruimtes en 0 tot 3.000 m² aan maatschappelijke functies zoals een bibliotheek. Ook komt er een stadspark van minimaal 3.000 m² tussen het Munsterplein en het Kloosterwandplein. De parkeerbehoefte wordt nog onderzocht.

Op 1 juli heeft de gemeente een subsidieaanvraag ingediend voor de RVO Rijkssubsidie Impulsregeling Winkelgebieden om de haalbaarheid van de plannen te ondersteunen. De herontwikkeling zal circa 8.000 tot 10.000 m² aan structurele leegstand verminderen en een impuls geven aan de woningmarkt. Het nieuwe stadspark zal de leefbaarheid en verblijfskwaliteit in het centrum verbeteren en een groene verbindingszone creëren.

In het najaar van 2024 wordt bekend of de subsidie wordt toegekend. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst wordt het plan verder uitgewerkt in stedenbouwkundige uitgangspunten. Binnen een jaar moet er een anterieure overeenkomst zijn, waarin de details voor het vervolgtraject worden vastgelegd, inclusief planning, uitvoeringsdetails en architectonische invulling. De subsidie vereist dat de volledige herontwikkeling binnen zeven jaar is afgerond.

Deze herontwikkeling markeert een belangrijke stap in het versterken van het kernwinkelgebied en het verbeteren van de leefbaarheid in het centrum van Roermond. De gemeente, samen met JPO en Focus on Impact, is vastberaden om deze ambitie te realiseren en de stad te laten floreren voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen