Roermond ontvangt ruim 1,3 miljoen euro subsidie voor preventieve aanpak jeugdcriminaliteit

Foto: Pixabay

Gemeente Roermond heeft vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid een eenmalige subsidietoekenning van ruim 1,3 miljoen euro ontvangen voor de preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit.

De subsidie, bedoeld voor de komende drie jaren, zal worden ingezet om de preventieve aanpak daadwerkelijk impact te laten genereren voor de jongeren, hun gezinnen, de wijken en de inwoners van Roermond.

Deze preventieve aanpak is een lerende aanpak waarbij professionals uit de praktijk, het beleid en de wetenschap samenwerken. Gemeente Roermond focust op landelijk bewezen effectieve methoden om in te grijpen bij probleemjongeren van basisschoolleeftijd tot en met 27 jaar. Hierbij wordt, indien nodig, zinvolle dagbesteding en intensieve begeleiding en coaching ingezet.

Voorbeelden van effectieve interventies zijn Alles Kidzzz, een programma dat basisschooljongeren met probleemgedrag ondersteunt, IPTA, coaching naar werk en begeleiding in zinvolle dagbesteding, RIO, begeleiding van jongeren die uit detentie komen door een reclasseringsofficier, en VIOS, gericht op veiligheid in en om school.

Burgemeester Yolanda Hoogtanders benadrukt het belang van deze subsidie: “Deze financiële armslag stelt Roermond in staat om extra mensen en middelen in te zetten, zodat kinderen en jongeren vroegtijdig de juiste hulp krijgen. Het is cruciaal om kwetsbare kinderen en jongeren beter in beeld te krijgen en te weten waar de meeste hulp nodig is om afglijden naar criminaliteit te voorkomen. Een combinatie van ‘voorkomen waar het kan’ en ‘optreden waar het moet’ werkt het beste.”

De gemeente zal nog dit jaar beginnen met de uitvoering, met een focus op scholen en individuele coaching van risicovolle jongeren. Het bestaande programma ‘Alleen Jij Bepaalt’ zal ook blijven doorlopen. Dit sportprogramma op scholen biedt jongeren handvatten om sterker in het leven te staan. Roermond werkt hierbij nauw samen met partners als politie, handhaving, het Openbaar Ministerie, scholen en jongerenwerk, naast welzijnspartners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen