33 dagen zonder regen in De Bilt - Voorlopig nog geen einde aan de droogte

14 jun 2023, 9:32 Laatste Nieuws
zonnig
fotocredts: Ab_donker_Buurmalsen

Dat er 33 dagen op rij geen regen is gevallen in grote delen van ons land is echt zeer uitzonderlijk. Dit is pas één keer eerder voorgekomen. Van 4 april tot en met 6 mei 2007 viel er namelijk ook geen druppel in ons land. Dit record is nu dus geëvenaard, maar zal met zekerheid komende dagen verder worden aangescherpt tot een dik absoluut record.

Hoelang wordt het record nog aangescherpt?

Ook vandaag en morgen staat er geen regen op het programma en dat betekent dat er vanaf donderdag een absoluut record is voor de langste periode zonder meetbare neerslag in de Bilt. Ook de rest van de week is het de zon die het weerbeeld domineert en is er wederom geen sprake van neerslag. Dat betekent dat het record zeker met een paar dagen wordt aangescherpt.

Volgende week lijkt er echter een kleine weersomslag aan te komen. De wind draait mogelijk meer richting het zuiden waardoor vochtige lucht ons land kan bereiken. Vanaf maandag neemt dan ook de buienkans toe. De kans op neerslag in de eerste helft van volgende week ligt dagelijks tussen 30 en 70%.

Die percentages zijn er de afgelopen weken niet geweest en dus is het toch wel aannemelijk dat er volgende week eindelijk weer wat regen valt. Daarmee zou dit uitzonderlijke record tot een einde komen, maar of het ook het neerslagtekort laat dalen is nog maar de vraag.

Neerslagtekort loopt verder op

Het neerslagtekort loopt al een tijdje gestaag op. Op een droge en zonnige dag verdampt er zo’n 4 mm. Op 13 mei was er zelfs nog geen sprake van een neerslagtekort en stond de teller op 0 mm. Doordat er ontzettend veel droge en zonnige dagen waren is het neerslagtekort sinds half mei gestegen naar maar liefst 126mm. Dat is inmiddels ver boven gemiddeld en boven vorig jaar! Deze week komen we zelfs al uit boven de 5% droogste jaren ooit gemeten.

Door de mogelijk toename in wisselvalligheid vanaf volgende week neemt de kans op een afvlakking van het neerslagtekort wel toe. Van een daling lijkt echter geen sprake, omdat de buien vaak plaatselijk zijn en er dus ook grote gebieden zijn die het mogelijk gewoon droog houden. Daarnaast zijn plensregens niet het meest effectief tegen droogte. De regen valt in te korte tijd om goed de bodem in te zakken en veel zal afstromen naar sloten en rioleringen. Bovendien is er nu sprake van een kurkdroge bodem. Bij zware regenval slaat die bodem dicht en daardoor wordt de regen nog moeilijker opgenomen.

Gevolgen voor de natuur

De meeste grondwaterstanden in ons land zijn op dit moment nog normaal. Dit is vooral te wijten aan het extreem natte voorjaar. "De grondwatervoorraden zijn nog redelijk op peil en veel gewassen kunnen op eigen kracht nog water vinden" aldus een woordvoerder van het Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Toch wordt het op sommige plekken in ons land wel echt een stuk droger. Dit is ook goed te zien aan bijvoorbeeld de bermen langs de wegen die steeds vaker geel en groen kleuren. Ook vele zandgronden zijn inmiddels aan het verdrogen, vele gronden worden daarom ook al dagelijks beregend.

Daarnaast verdrogen steeds meer grassoorten, mede omdat zij het meeste water uit de toplaag van de bodem halen. Hier zit echter wel een klein lichtpuntje aan voor de mensen met hooikoortsklachten. Doordat de grassoorten verdrogen worden er uiteindelijk stukken minder pollen geproduceerd.

Het waterpeil van zowel de Rijn als de Maas is al een tijdje flink aan het dalen. Zo is de Rijn inmiddels onder de 8 meter boven NAP terechtgekomen en dat is veel lager dan gemiddeld. Toch zitten we nog ver weg van het recorddroge jaar 1976, maar ook in 2020 en 2022 was de waterstand in de grote rivier een stuk lager. Naar verwachting blijven de rivierstanden de komende tijd iets dalen, maar zal het geen problematische waarden aannemen.

Bron:Berend van Straaten - Weeronline