Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2019

Op 13 en 14 april jl. vonden in Filmhuis De Domijnen in Sittard de Limburgse Filmdagen 2019 plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival van Limburg, georganiseerd door CineLOVA (platform voor non-professionele filmers), werden 34 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen acht filmmakers een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De absolute winnaar van het festival is de speelfilm Sprinter van Lou Kruisbergen.

 Sprinter werd bekroond met de prijs voor de beste film en de prijs voor beste geluid en muziek. Tevens won hoofdrolspeelster Sem Verheijden de prijs voor beste actrice en Peer Witsel de prijs voor beste acteur. De speelfilm gaat over de moeizame relatie tussen een vader en zijn dochter en een opa die telkens tussenbeide moet komen als de gemoederen hoog oplopen. Zowel opa als vader zijn bezeten van (wedstrijd)duiven. Opa besluit zich te bekommeren om zijn kleindochter Anneleen en helpt haar met het grootbrengen van wedstrijdduif Sprinter, die veel wedstrijden wint. Eindelijk komt er vreugde in het leven van Anneleen, maar dat komt snel ten einde als door wraakzucht zowel vader als opa iets overkomt en vader en dochter weer op elkaar zijn aangewezen. Sprinter is een dramafilm die de kijker bij de keel grijpt vanwege het verhaal, de filmmuziek en het fantastische spel van de hoofdrolspelers.

 Naast de prijs voor de beste film van het festival, werden drie prijzen uitgereikt in de categorieën fictie en non-fictie. In de categorie fictie wonnen Ineke en Peter Brouwers goud met hun speelfilm Het Dorp, een film over een schrijfster die haar toevlucht zoekt in een klein dorp waar ogenschijnlijk niets lijkt te gebeuren. De film won tevens de CineLOVA prijs voor beste scenario. Cameraman Patrick Brouwers mocht een CineLOVA prijs in ontvangst nemen voor het beste camerawerk. In de categorie fictie was er zilver voor de film In de greep van de onderstroom van Jef Caelen, een film over de aanvaarding van het onaanvaardbare: de vergankelijkheid. Brons was er voor de film Een Vleugje Lavendel van Urbain Appeltans, een liefdevolle film over een vrouw met dementie en de impact daarvan op haar man.

In de categorie non-fictie won filmmaker Hub Boyens goud met zijn documentaire Wat als…, een film over de Limburgse oud-voetballer Willy Dullens en de tegenslagen die hem ervan weerhielden om op topniveau te blijven voetballen. Zilver was er voor Arie Stas met zijn documentaire Peelkolonie Griendtsveen, een film over de geschiedenis van het gelijknamige dorp. Pieter Kiewied mocht brons in ontvangst nemen voor zijn documentaire My Lady of Spain, een film over The Classics en het succes van hun muzikale hit My Lady of Spain.

Tevens ontvingen maar liefst acht filmers een nominatie voor het NOVA Filmfestival, hét landelijke amateurfilmfestival waarbij de beste amateurfilms van Nederland worden vertoond. De Limburgse genomineerden zijn: Sprinter van Lou Kruisbergen, Het Dorp van Ineke en Peter Brouwers, In de greep van de onderstroom van Jef Caelen, Een vleugje Lavendel van Urbain Appeltans, Wat als… van Hub Boyens, Peelkolonie Griendtsveen van Arie Stas, Buchenwald van Jan Reinders en Gezonken Modder van Bea de Groote. Het NOVA Filmfestival vindt plaats op 2 en 3 november a.s. in Lochem.

Kijk voor meer informatie, een overzicht van alle prijswinnaars van de Limburgse Filmdagen en andere amateurfilmactiviteiten op www.cinelova.nl.

Cookieinstellingen