Op de Maasplassen rondom Roermond vond afgelopen zaterdag een grootschalige controle plaats. Deze tweede actie volgde op die van 8 juni en werd uitgevoerd met de steun van vijfentwintig verschillende diensten en partners, waaonder de politie, Koninklijke Marechaussee, BOA's, Team Infrastructuur, LAVA team, Provincie Limburg, RIEC, CJIB, TNO, Staatsbosbeheer en diverse andere lokale en regionale instanties.
Tijdens de controle patrouilleerden vaartuigen van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties en de groene BOA's van de gemeente Roermond op diverse wateren waaronder de Maas tussen de sluizen Roermond en Linne, de Noorderplas, Zuidplas, Plas Hatenboer, Oolderplas en de Gerelingsplas. Parallel hieraan vond onder de vlag van SSIL een controle plaats op de oevers van de Maasplassen en in de gemeente Leudal.
Het doel van deze collectieve handhavingsactiviteit was pleziervaartuigen te inspecteren op technische gebreken die de veiligheid van opvarenden in gevaar kunnen brengen, evenals handhaving van de Binnenvaartwet, de Scheepsvaartverkeerswet en het Binnenvaartpolitiereglement. Daarnaast werden schippers gecontroleerd op alcohol- en/of drugsgebruik om de veiligheid van andere watersporters te waarborgen. De controles beoogden tevens de informatiepositie op het water en rondom de jachthavens te verbeteren en zicht te krijgen op mogelijke criminele activiteiten.
De meeste watersporters bleken hun zaken op orde te hebben. Er werden gesprekken gevoerd met opvarenden om de veiligheid en leefbaarheid op de Maasplassen te bevorderen. In totaal werden tien bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen. Zes waterscooterbestuurders kregen een waarschuwing voor het varen in verboden gebieden, drie voor snelheidsovertredingen, en een snelle motorboot bleek niet geregistreerd.
Van veertien schippers werd een alcoholtest afgenomen, waarvan acht positief testten. Eén schipper had een alcoholpromillage ver boven de grenswaarde, waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt. De overige zeven schippers bleven onder de grenswaarde. Verder vielen de meeste bekeuringen voor het niet in orde hebben van vaarbewijzen; een vaarbewijs werd in beslag genomen op verdenking van vervalsing.
Op de oevers werden veertien waarschuwingen uitgedeeld voor illegaal kamperen en twaalf bekeuringen vanwege overtredingen van de Visserijwet.