cultureel-literair Torna | Cultura Cafés

Foto:

Er lijken geen belemmeringen meer te zijn om veilig en volgens de nu geldende coronavoorschriften van start te gaan met de cultureel-literair Torna | Cultura Cafés.

De start staat gepland op zondag 24 oktober om 14.30 uur in zaal-restaurant Aod Thoear.
De programmaraad heeft een boeiend en afwisselend programma samengesteld.
Gerard Kessels is columnist voor De Limburger. Hij heeft een veelzijdige carrière in de journalistiek achter de rug. Voor diverse krantencombinaties was hij buitenlands correspondent in Bonn en Rome. Terug in Nederland was hij onder andere chef nieuwsdienst, hoofdredacteur en commentator. Maar columns is hij altijd blijven schrijven.
Ze zijn gebundeld met titels als Weer geen lintje en Hij zit achter het stuur, zij rijdt.
Gerard Kessels leest bij Torna | Cultura enkele van zijn columns voor.

Op 3 oktober jl. is de unieke tentoonstelling De Vergeten Prinsessen van Thorn geopend in Limburgs Museum Venlo. Aanleiding tot de tentoonstelling is het gelijknamige, in 2019 verschenen boek. Lena Reyners is de partner van Joost Welten en samen hebben ze gewerkt aan het boek. Samen met Joost bezocht zij archieven, bibliotheken en musea, transcribeerde documenten, deed beeldonderzoek, redigeerde alle teksten en vond een Duitse uitgever voor het boek. In De vergeten prinsessen van Thorn zijn kunstwerken en objecten uit meer dan 50 musea te zien. Lena illustreert haar verhaal met boeiend beeldmateriaal.

Jan Schroën en Fer Koolen luisteren het programma op met muziek.

Na een korte serie in de luwte van de coronapandemie, stond Witte Lelies, op het Limburg Festival 2021. Jan speelt ook de voorstelling samen met Fer Koolen. De voorstelling werd zo enthousiast ontvangen, dat er in één weekend drie reprises volgden. ‘Grafmonumenten worden verwijderd op basis van slechts één criterium: het verlopen van grafrechten, zonder dat men zich afvraagt of de grafmonumenten in kwestie cultuurhistorisch waarde hebben. En zonder rekening te houden met de bijzondere rol die de begraven persoon mogelijk heeft vervuld in zijn dorp of streek. Het is ruimen met een blinddoek om.’ Dit schrijft Dr. Maurice Heemels, voorzitter van de Stichting Funerair Erfgoed
Limburg. Hij spreekt in zijn presentatie over de stille teloorgang van een eeuwenoude begraafcultuur. Hij onderstreept zijn betoog met aansprekende beelden.

Eric Kempkens is gastheer/presentator van het Torna | Cultura Café. Hij presenteerde zes
jaar het programma Limburg Vandaag bij TV Limburg. De binding met Thorn verkreeg hij als
projectleider bij Koninginnedag 2011 in Thorn.
De toegangsprijs is € 6,00.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen