Kleding ruilen: een duurzaam, sociaal en modebewust initiatief

Foto:

Van lokaal lockdown initiatief naar landelijk succes

Waar de ketting kledingruil in Amsterdam Noord tijdens de eerste lockdown begon als lokaal corona-proof alternatief voor live kleding ruilen, is deze inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes. Er zijn nu meer dan 315 kledingruil kettingen en ruim 10.000 deelnemers verspreid over het hele land.
Van Amsterdam, Utrecht, en Eindhoven naar Maastricht en sinds april 2021 ook in de gemeente Roerdalen en Roermond, waar inmiddels meer dan 85 vrouwen aan deelnemen. De reizende kleding-tas is niet meer weg te denken uit ons land en de aanmeldingen blijven binnen stromen. Een nieuwe trend lijkt geboren.

Hoe?
Het idee is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een logische route af langs alle deelnemers in de gemeente Roerdalen en Roermond. Krijg je een tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt en kleding die nog tip top in orde is maar je zelf niet meer draagt erin stoppen, klaar voor een nieuwe eigenaar. Als je wilt deel je een foto met je nieuwe aanwinst in de
bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna breng je de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst.
Leeftijd van deelnemers is zeer divers van tienerdochters tot 70 +, iedereen kan meedoen. Er zijn op dit moment twee routes; dameskleding t/m maat 42 en vanaf maat 44. De mannenroute is in de opstartfase en gaat bij voldoende aanmeldingen van start.

Modebewust
Voor vrijwel alle deelnemers is duurzaamheid een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. De productie van textiel is extreem milieubelastend en willen we de aarde leefbaar houden kunnen we niet in dit tempo door blijven consumeren. Ruilen is een uitstekend alternatief. Je mooie items stop je in de ruiltas, en de kledingstukken die niet meer goed genoeg zijn omdat ze verwassen, gepild of kapot zijn doe deze in een goed dichtgeknoopte plastic zak in de textielcontainer. Want zelfs kapot, versleten textiel kan weer worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en materialen!

Aanmelden
De ketting kledingruil Roermond-Roerdalen is een initiatief van de Omwentelaars. De Omwentelaars is een beweging voor iedereen die zich inzet en/of wil werken aan een mooiere, groenere en duurzamere toekomst. We willen graag het verschil maken op een positieve wijze.
Via de website https://deomwentelaars.nl/kledingruil vindt je meer informatie over de werkwijze en kun je je aanmelden voor de kledingruil in Roermond-Roerdalen (en sinds kort ook Maasgouw en Echt) En niet onbelangrijk, aan deelname zijn geen kosten verbonden!
Lijkt het je leuk om een kledingruil route te co√∂rdineren of op te starten (bv de mannenroute of kinderkleding) laat het ons weten via [email protected]
We delen graag onze kennis, ervaring en ontwikkelde producten en helpen je graag op weg!