27 NOV: DONEER-EEN-ZAAILING-DAG IN LIMBURG

Foto:

Vijf bomenhubs in Noord-Limburg doen mee

Op zaterdag 27 november organiseert Meer Bomen Nu een landelijke doneer-een-zaailing-dag voor klimaat en biodiversiteit.De campagne Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om de tuin in te duiken en zaailingen, stekken en slieten te verzamelen en in te leveren bij één van de 200 inleverpunten in het hele land.  In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet kan overleven omdat ze te weinig licht krijgen of omdat ze ongewenst zijn. 1200 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten, zorgen dat jouw zaailing de kans krijgt om volwassen boom te worden langs een boerenakker, gemeenteberm, achtertuin, op een industrieterreinen of in een nieuw voedselbos. Help je mee?
Op zaterdagmiddag 27 november kan iedereen tussen 14.00-17.00 uur zaailingen en stekken inleveren bij één van de volgende hubs:
 • Arcen (gemeente Arcen), Landhuis de Barones, Kruisweg 40
 • Meijel (gemeente Peel en Maas), De Tuinen van Hier, Kanaaldijk 3
 • Nederweert Eind (gemeente Nederweert Eind), Arjan van der Hoek, Eind 32
 • Haelen (gemeente Leudal), Het Landje, Speckerweg
 • Haelen (gemeente Leudal), Achter het Bakhuis, Elisabethdreef 5
Daarnaast zijn er nog veel plantlocaties waar zaailingen en stekken van bomen en struiken direct ingeleverd kunnen worden. Een definitieve lijst verschijnt hier morgenochtend: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing-dag.
Limburg
58 Limburgse boeren en burgers willen samen 60.000 bomen en struiken planten. Er zijn 133 vrijwilligers actief en inmiddels 8 locaties gemeld waar zaailingen verzameld kunnen worden. Ook zijn er 6 bomenhubs: verzamel- en verdeelplaatsen voor de jonge zaailingen. De komende winter is er van alles te doen voor Limburgers die graag een dagje handen uit de mouwen willen steken voor klimaat en biodiversiteit.
Doneer een zaailing dag
Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Maar in een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen boom of struik te worden. Maar iemand anders wil ze graag hebben! Lever zaailingen en stekken in en Meer Bomen Nu zorgt dat ze een goed plekje krijgen. Zo planten we samen een miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit!
 • Zaailingen: Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven.
 • Stekken zijn ook welkom! Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struiken
 • Vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen);
 • Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, bij planten minimaal 50 cm in grond
 • Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).
 • De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.
 • Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.
 • Lever ze in op één van de vele bomenhubs of plantlocaties op zaterdagmiddag 27 nov tussen 14.00-17.00.
Meer doen?
Vorig jaar gaf Meer Bomen Nu 500.000 bomen en struiken gratis weg, samen met 3000 boeren, boswachters en vrijwilligers. Aankomende winter wil de campagne 1 miljoen bomen verplanten. In het hele land zijn er oogstdagen waar onder leiding van boswachters en groenbeheerders zaailingen worden uitgestoken en weggegeven. Ook zijn er plantdagen waar je kunt helpen. Wil je helpen voor klimaat of biodiversiteit? Meld je dan aan als vrijwilliger en ga mee de natuur in. Meer weten? Lees dan het Meer Bomen Nu magazine.