Video: Open Monumentendag in het Cuypershuis Roermond

 Tijdens het Open Monumentenweekend van 14 en 15 september is het Cuypershuis gratis toegankelijk van 11 tot 17 uur. Vooral op de zaterdag zijn er allerlei activiteiten rondom de actie ‘Geef het Cuypersplafond weer kleur’ en de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’. Tevens start dan de expositie over de nieuwe schoenencollectie van Art Shoe Mafia.

Programma op zaterdag 14 september

Op zaterdag tussen 12 en 13 uur is Claudia Junge van het SRAL (ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum) aanwezig om een toelichting te geven op haar kleurenonderzoek voor de reconstructie van het Cuypersplafond. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Marianne Wulms-Hovens een gedicht over het plafond. Dit en ander werk leest zij voor om 13 en 15 uur in de kamer van het Cuypersplafond.

De imposante kartons uit het atelier van Frans Nicolas (de ontwerpen op ware grootte van de kerkramen) zijn onlangs onderzocht en gedigitaliseerd. Toch blijft het altijd spannend om de originele werktekeningen te bekijken. Dat kan tijdens het ‘uitrolmoment’ om 13.30 uur in de educatieve werkplaats. Samen met Annemieke Broeke (medewerker Collectie Cuypershuis) bekijkt u een aantal van deze kartons. Ook hoort u meer over de bedrijfsvoering van het atelier en de samenwerking met Pierre Cuypers.

Om 16 uur opent de expositie van Art Shoe Mafia. Schetsen uit het atelier van Frans Nicolas zijn gebruikt bij het ontwerpen van hun nieuwe collectie. In een compacte expositie in het Cuypershuis wordt alles verteld over het maakproces van deze unieke schoenen: van idee tot eindproduct.

 

Het gehele weekend is tevens de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ gratis te bezoeken. De expositie toont 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas (uit de glasvondst van 2014) en laat een overzicht zien van het ontstaan, de werkzaamheden en de ontwikkeling tot hét glasatelier van Nederland.

Monument Cuypershuis

Het Cuypershuis is gevestigd in een historisch belangrijk pand. In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie. Bovendien was een groot deel ervan bestemd voor ateliers. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden.

Het gebouw is daardoor een uniek complex in Nederland. In dit voormalige woonhuis en werkplaats kunnen bezoekers kennis maken met de persoon Pierre Cuypers.

Uiteraard komen in de vaste presentatie de belangrijkste opdrachten voor Cuypers aan bod: het Rijksmuseum in Amsterdam, kasteel De Haar te Haarzuilens, het Centraal Station in Amsterdam, het restaureren van de Ridderzaal in Den Haag (vooral bekend van Prinsjesdag) en de vele kerken die hij in heel Nederland bouwde.

 Open Monumentendag in het Cuypershuis Roermond – Op 14 en 15 september van 11 tot 17 uur –  Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

Reacties