Ambonese, (Indisch-) Nederlandse en Joodse veteranen betreuren afwezigheid Tweede Kamervoorzitter, Khadija Arib bij de Indiëherdenking in Roermond

Foto: Federatie indische Nederlanders

Persbericht – De Federatie Indische Nederlanders (FIN) betreurt de voorgenomen afwezigheid van Tweede Kamervoorzitter, Khadija Arib (PvdA) bij de Indiëherdenking in Roermond, op zaterdag 7 september 2019. Ook de vertegenwoordiging van de Molukkers in Nederland en KNIL-veteranen, Maluku4Maluku, vinden dit niet kunnen.

In Roermond vindt voor de 32ste keer een herdenking plaats van 6.200 Nederlandse militairen, die tussen 1945 en 1962 in het voormalig Nederlands Indië en Nieuw-Guinea zijn omgekomen, alsook de burgerslachtoffers. Nadat de omstreden ‘antifascistenbond’ in 2018 politici opriep geen Indiëveteranen meer te herdenken, is kamervoorzitter Arib niet meer bij de herdenking geweest.

“De afwezigheid van de Kamervoorzitter is niet alleen een schoffering jegens alle gevallenen, maar ook een totaal verkeerd signaal richting de maatschappij” aldus Hans Moll, voorzitter van FIN.

De Federatie Indische Nederlanders/Indo (FIN) is het onafhankelijke initiatief van een nieuwe generatie Indische Nederlanders, met als missie het beschermen en bevorderen van Nederlands- Indisch cultureel erfgoed, het versterken van de kennis rondom voormalig Nederlands- Indië en het behartigen van de belangen van Indisch Nederland.

“Het wordt tijd dat onderzoek wordt gedaan naar de splintergroeperingen die politici onder druk zetten” aldus frontman Leo Reawaruw.

Rabbijn Simon Bornstein, binnen Maluku4Maluku ambassadeur voor Joodse veteranen, vult aan:“Joodse- en Ambonese veteranen hebben hun inzet geleverd in opdracht van het Nederlandse parlement en dus wensen wij het presidium van de Tweede Kamer bij de herdenking in Roermond te zien”.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden