De Fietsersbond is een belangenbehartiger met een rijke historie. In 1975 werd zij opgericht als ENWB. Intussen hebben zij heel veel bereikt. In de jaren zeventig wilden stadsbesturen de weg – letterlijk vrijmaken voor de auto. Voor de fiets was geen plek. Fietsers pikten dat niet. Overal in het land vochten actiegroepen voor de fiets.
In 1975 verenigden zij zich in de Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond (ENWB).De Fietsersbond werd 1975 als de Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond (ENWB) opgericht. De naam was een overduidelijke verwijzing naar de ANWB, die zich alleen bekommerde om de automobilisten. De ANWB kon de naam niet waarderen en stapte naar de rechter. De ENWB veranderde de naam toen in Echte Nederlandse Fietsers Bond (ENFB). En dat werd in 2000 de Fietsersbond.
De Fietsersbond Roermond is een onderafdeling van de landelijke Fietsersbond gevestigd te Utrecht, die de belangen behartigt van fietsers. Dat doen ze al meer dan veertig jaar, omdat ze geloven dat fietsen overal goed voor is: voor de bereikbaarheid van steden, voor het milieu, voor plezier en een gezond leven. Er zijn 34.000 leden, meer dan 1600 vrijwilligers en 150 lokale afdelingen, die actief werken aan betere fietsvoorzieningen.
Enkele standpunten van de Fietsersbond:
Reinier,de coortdinator namens de Fietsersbond in Roermond zegt aan Roermond nieuws :
''We zijn een poosje minder actief geweest na diverse teleurstellingen. Het is meestal achteraf dat we pas betrokken worden. Ik heb nu voorgesteld aan de gemeente,om in Roermond een mobiliteitsraad te installeren. Zo denken wij actiever met de bewoners in gesprek te kunnen gaan, op bijeenkomsten die helemaal open zijn. Nu zijn het vaak bewoners in straten die uitgenodigd worden via bewonersbrieven. maar het is beter om de hele wijk mee te nemen. Draagvlak creëren bij alle bewoners. We hebben al diverse keren aandacht gevraagd voor de fietspaden op de Maasbrug, de bocht in de Heinsbergerweg en onduidelijke voorrangssituaties''.