Cuypers’ woonkamer komt terug in het Cuypershuis

Foto: Het Cuypershuis

 Door een geslaagde crowdfunding zal het gepolychromeerde plafond, zoals dat in opdracht van Pierre Cuypers en zijn vrouw Antoinette Alberdingk Thijm werd uitgevoerd, weer in volle glorie te zien zijn in het Cuypershuis. In totaal werd er binnen 6 weken een bedrag van € 17.510 geschonken door 108 donateurs.

 Cuypers heeft voor zijn huwelijk met Antoinette in 1859 het woonhuis opnieuw laten stofferen en inrichten. In het oorspronkelijk ontwerp van zijn woonkamer is een prachtig beschilderd plafond opgenomen waarin de monogrammen PC en AT zijn verwerkt. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties.

 Het Cuypershuis in Roermond start volgende week met de reconstructie van het plafond. Tijdens het proces worden er een aantal belangrijke stappen gedaan; zoals de sloop van het huidige verlaagde plafond, aanpassen van bestaande leidingen brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van het stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen. De oplevering wordt verwacht eind februari 2020. Het proces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis.

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren. De uiteindelijke reconstructie van het plafond wordt gedaan door studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ van SintLucas in Boxtel. Door deze samenwerking wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten.

Het juiste moment

Het Cuypershuis vernieuwt in 2020 de vaste presentatie. In deze nieuwe permanente museale opstelling moet Cuypers’ bevlogenheid zijn weerklank vinden: Cuypers moet je voelen en beleven waar je ook bent in ‘zijn’ huis. Voor het museum is deze inrichting hét moment om ook de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in sfeer en beleving te herstellen.

Cuypershuis

Het Cuypershuis is een museum gevestigd in het woonhuis en werkplaats van architect Pierre Cuypers (1827 – 1921). In 1853 bouwde hij dit pand in Roermond. Het was de start van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal naam zou geven. Cuypers is tegenwoordig bekend als dé architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, vele kerken en het prachtige Kasteel De Haar. Het gebouw van het Cuypershuis is uniek in Nederland.

Wij zijn gevestigd op de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen