Demonstraties glas in lood en brandschilderen in het Cuypershuis Roermond

Foto: Cuypershuis Roermond

Persbericht – Als toelichting op de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ worden er in het Cuypershuis Roermond demonstraties glas in lood en brandschilderen gegeven. Glazenier en docente Ruth Houkes ( ECI Cultuurfabriek) komt op donderdag 7 november tussen 14 en 16 uur de praktijk van het glasatelier demonstreren. Ook beantwoord zij vanuit haar jarenlange ervaring uw vragen over het materiaal glas. De inloop is vrij, u betaalt wel de entree tot het museum.

Ruth Houkes over haar vak als glazenier:

“Ik ben gefascineerd door glas. De helderheid daarvan. De transparantie. De uitdaging om door zeer verschillende technieken toe te passen een vooraf uitgedacht resultaat te verkrijgen. En telkens toch weer verrast te worden door de eigenzinnigheid van het materiaal. Het wonder van het oud stuk vensterglas dat opnieuw geboren wordt als een sprankelend en helder gekleurd glasobject.”

Expositie Atelier Frans Nicolas

De expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ toont Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw en geeft een schets van het ontstaan en ontwikkeling en van het functioneren van het glasatelier.

In de 19e eeuw is er een herleving van de glasschilderkunst. De emancipatie van de katholieken zorgt voor een grote vraag naar kerken vaak in neogotische stijl met bijbehorende gebrandschilderde glas-in-loodramen. Andere stimulans voor het ontstaan van kunstateliers is het feit dat Koning Willem I deze ondernemingen stimuleert.

Atelier Nicolas weet deze situatie zakelijk tot een succes te maken onder andere door de samenwerking met architect Pierre Cuypers. De monumentale ramen vinden niet alleen hun bestemming in Nederland. Er vindt veel export plaats naar Europa, Amerika, Nederlands-Indië en Australië.

De expositie is nog tot en met 16 februari 2020 te zien in het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

Roermond Glazeniersstad

Stadswandelingen langs glas-in-loodramen, eigentijdse videowerken bij A Stage of Luminosity, Art Shoes you can’t refuse en twee exposities over monumentale glaskunst in het Historiehuis en Cuypershuis. De stad Roermond staat dit jaar helemaal in het teken van de glazenierskunst. Een overzicht van alle activiteiten in het kader van Roermond Glazeniersstad vindt u bij het nieuws op www.cuypershuisroermond.nl.

Donderdag 7 november tussen 14 en 16 uur

Duik in de praktijk van het glasatelier Nicolas – uitleg over glas in lood en brandschilderen in het Cuypershuis door glazenier en docente Ruth Houkes ( ECI Cultuurfabriek)

De inloop is vrij, u betaalt wel de entree tot het museum

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden