75 procent kans op superhittegolf kans het grootst in Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek

Foto: Weeronline

7Gisteren is de hittegolf begonnen met in het overgrote deel van het land temperaturen van 25 graden en meer. In het zuidoosten zijn de eerste dertigers al gemeten. De hoge temperaturen houden, zeker landinwaarts, tot ver in de nieuwe week aan. De kans dat deze hittegolf uitgroeit tot een superhittegolf is vooral in het zuiden en zuidoosten groot. De kans hierop is 75 procent.

Een superhittegolf komt de laatste jaren steeds vaker voor, maar wat is nu een superhittegolf. In 2018 heeft Weeronline de term in het leven geroepen om extreme hittegolven beter te kunnen onderscheiden. Voor een superhittegolf is een serie van minstens vijf aaneengesloten tropische dagen (maxima van 30 graden of meer) met op drie dagen zelfs maxima van 35 graden of meer nodig. De definitie voor een ‘normale’ hittegolf lees je hier.

Vorig jaar ook een regionale superhittegolf
Vorig jaar tijdens de historische hittegolf met het absolute temperatuurrecord van 40,7 graden in Gilze-Rijen werd op zes KNMI meetpunten een regionale superhittegolf genoteerd. In Hoogeveen, Lelystad, Marknesse, Deelen, Twenthe en Hupsel was het tenminste vijf dagen op rij 30 graden en meer en daarvan drie dagen van 35 graden en meer.

Ook in 2018 kwam het regionaal tot een superhittegolf. Arcen beleefde van 23 tot en met 27 juli een superhittegolf. Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen. In 2003 werd het in Arcen van 2 augustus tot en met 13 augustus dagelijks 30 graden of meer. Daarbij kwam het op vier dagen tot temperaturen van minstens 35 graden. In Deelen was van 5 augustus tot en met 12 augustus sprake van een superhittegolf. Weerstation Volkel registreerde er één in 2015 van 1 juli tot en met 5 juli.

Wat te doen bij hitte. Hier vind je wat tips.

29e landelijke hittegolf zeer waarschijnlijk zondag een feit
Een landelijke superhittegolf is nog nooit voorgekomen. De Bilt had vorig jaar weliswaar drie hete dagen van 35 graden en meer, maar aan de serie van vijf tropische dagen van 30 graden en meer werd net niet voldaan. Wel kwam het vorig jaar tweemaal tot een hittegolf. Zondag is de ‘normale’ hittegolf in De Bilt zeer waarschijnlijk een feit en dat is dan de 29e officiële hittegolf sinds 1901.

Rico Schröder
Meteoroloog Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen