65-plusser steeds vaker met ernstig letsel op spoedeisende hulp na val

03 okt , 19:38 nieuws
valpreventie beeld 1
ROERMOND - Het aantal 65-plussers dat met ernstig letsel op de spoedeisende hulp belandt na een val is in tien jaar met 17 procent gestegen. Dit blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie.
Voor de jongere groep van 65- tot 75-jarigen is deze stijging zelfs 22 procent. Daarom vragen VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) extra aandacht voor het voorkomen van valpartijen, tijdens deze Valpreventieweek. Door de online valrisicotest te doen, weten ouderen in Limburg of hun kans om te vallen groot of klein is.
Verontrustend
De cijfers zijn verontrustend: in 2023 belandden maar liefst 112.000 65-plussers op de spoedeisende hulp na een val, van wie drie op de vier met ernstig letsel. Ook in Limburg zijn er 65-plussers met een hoger valrisico.  VeiligheidNL benadrukt dat iedere val een risico vormt. Want als je eenmaal bent gevallen, is de kans op een volgende val groter. 'Vallen is niet normaal en hoort niet bij gezond ouder worden', zegt Wietske Hoekstra, consultant valpreventie bij VeiligheidNL. 'Vooral de groep 65- tot 75-jarigen kan actie ondernemen om het risico op een val te verlagen. De eerste stap is de kans op vallen in kaart brengen door de online valrisicotest te doen. Als je een hoog valrisico hebt, krijg je tips om daarmee aan de slag te gaan.'
Tips
Naasten van 65-plussers, zoals hun kinderen of kennissen, kunnen een belangrijke rol spelen om valpartijen te voorkomen. Ze kunnen hen wijzen op het risico en de gevolgen van vallen. En hen stimuleren om de valrisicotest samen in te vullen. Dat kan een groot verschil maken. De test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en geeft aan of de kans groot of klein is om te vallen en wat je daarmee kunt doen. De valrisicotest is onderdeel van de landelijke publiekscommunicatie ‘Ik sta sterk’, een initiatief van het ministerie van VWS en VeiligheidNL. Naast de test zijn er ook praktische tips om veilig op de been te blijven. Bijvoorbeeld door het trainen van je evenwicht en door je huis veiliger te maken met een aantal kleine aanpassingen. 
Doen
Wat kun je nu gelijk doen?
  1. Bespreek het risico op valpartijen. Vallen is niet iets om voor lief te nemen. Maatregelen kunnen veel leed voorkomen.  
  2. Doe de valrisicotest via de link hierboven. Die test is eenvoudig (samen) in te vullen en geeft inzicht in hoe groot de kans op vallen is.
  3. Informeer naar cursussen in de buurt. Die zijn vaak nog gezellig ook. Het aanbod verschilt per gemeente. Vraag daarom een fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, huisarts, buurtsportcoach of welzijnsmedewerker naar het aanbod in Roermond. Zij kunnen je ook helpen met het aanmelden. 
Kijk voor meer informatie ook op deze site.