In Limburg opgenomen tv-serie Moslims Zoals Wij vanaf 17 december dagelijks op NPO 2

Foto: Lilian van Rooij

Wat gebeurt er als acht Nederlandse moslims met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen bij elkaar gaan wonen en onderling gaan bepalen wat de leefregels zijn? In Moslims Zoals Wij wonen vier mannen en vier vrouwen tien dagen samen in een huis nabij Roermond. Met de nodige zelfkritiek geeft ieder zijn mening over religie, samenleving en gemeenschap. Ook worden er uitstapjes in de omgeving gemaakt.

De diversiteit binnen de moslimgemeenschap is enorm. Ondanks alle polemiek kan niemand spreken uit naam van ‘de moslims’. Velen worstelen met de vraag hoe een echt goede moslim te zijn, wat het betekent om moslim te zijn, hoe te leven in de geest van islam en hoe dat past in de huidige Nederlandse samenleving. Een televisiereeks die de vinger legt op een aantal dilemma’s van de huidige tijd.

Moslims Zoals Wij is de Nederlandse versie van de BBC-serie Muslims Like Us uit 2016, die werd bekroond met een prestigieuze BAFTA Award. Nadien werd ook een Australische versie gemaakt.

De acht hoofdpersonen die het tien dagen met elkaar uit moeten houden:

 • Fitria Jelyta
  Indonesisch, 27 jaar, getrouwd. Geboren in Jakarta, op 8-jarige leeftijd met haar ouders naar Nederland verhuisd. Nu woonachtig in Almere. Werkzaam in Utrecht voor een NGO klimaatverandering. Ziet zichzelf als conservatief én als ‘groene moslima’.
 • Arbi El Ayachi
  Vlaams-Marokkaanse comedian, 42, jaar, getrouwd, woont in Rotterdam. Traditioneel islamitisch opgevoed; naarmate hij ouder werd heeft hij meer zijn eigen visie op de islam ontwikkeld. Voelt zich vaak in een hokje gestopt, waarin hij zich niet thuisvoelt.
 • Joanne Boerema
  Nederlands, 27 jaar, woont in Amsterdam. Heeft affiniteit met het soefisme. Is zich drie jaar geleden gaan verdiepen in de islam, noemt zich moslima sinds december 2017. Studeert Joodse en Hebreeuwse studies.
 • Döne Fil
  Geboren en getogen Amsterdammer, 37 jaar met half Turkse en Indonesische roots. Opgegroeid in een interreligieus gezin. Kwam 2010 uit de kast als lesbienne. Als mensenrechtenactiviste is zij o.a. ook actief binnen de LHBTI gemeenschap – ze was o.a. organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Gay Pride 2012.
 • Hazjir Adil
  Geboren in Afghanistan, 27 jaar, op 8-jarige leeftijd met ouders en zus naar Nederland gevlucht. Woont in Utrecht. Vrijzinnige moslim. Houdt van een feestje. Noemde zich eerst agnost, zit nu midden in een lange zoektocht om een trotse moslim te zijn. Werkte tot de zomer van 2018 als barman. Studeert nu bedrijfseconomie.
 • Cemil Yilmaz
  Arabisch-Turkse roots, 34 jaar, woont in Den Haag. Geboren in het oosten van Nederland, noemt zichzelf een Arabisch-Turkse Tukker. Opiniemaker en sociaal ondernemer, kritisch en verbindend. Is partner in een sociaal innovatiebureau dat raciale en sociale gelijkwaardigheid bevordert.
 • Selma Omari
  Marokkaans-Iraakse achtergrond, 24 jaar, woont in Rotterdam. Bekende vlogger. Zoekt grenzen op, vertoont zich wel eens ‘gewaagd’ gekleed in haar vlogs. Verdiept zich in haar geloof – bidt 5 keer per dag, vast, volgt online lezingen over Islam.
 • Mohamed Abdulahi
  Geboren in Saoedi-Arabië tijdens bedevaart van zijn Somalische ouders. Is 25 jaar, woont in Schiedam. Op 3-jarige leeftijd naar Nederland gekomen wegens medische redenen. Is 99 procent blind. Beschouwt zijn 1 procent zicht als ‘veel’. Studeert psychologie, werkt daarnaast in een restaurant. Orthodox.Moslims Zoals Wij wordt geproduceerd door Sputnik Media in opdracht van de NTR

Reacties