Presentatie Platbook 21: “Gans Greun” op woensdag 12 juni in café De Tramhalte in Roermond

Ger Koopmans en Geert Gabriëls
Foto: Linda Beelen Hvd Limburg

Op woensdag 12 juni a.s. om 19.30 uur wordt in café De Tramhalte in Roermond Platbook 21 gepresenteerd. Het thema van dit 21e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘Gans greun. Daarbij kan groen natuurlijk verschillende betekenissen aannemen en dat blijkt ook wel uit de teksten die bijna negentig auteurs uit de hele provincie instuurden. Onder hen bedreven auteurs die al een goede naam hebben opgebouwd in de Limburgse dialectliteratuur, maar ook diverse nieuwkomers. Het was voor het eerst dat twee redacteuren zich aan de selectie van de bundel verbonden.

 Platbook 21 bevat werk van Peter Kleuters, Toos Schoenmakers, Phil Schaeken, Ron Verhees, Maurice Hinzen, John Hertogh, Jan Titulaer, Jack Jacobs, Har Sniekers, Leonne Cramers, Karel Ruiten, Jan Feijen, Mathieu Maas, Riky Simons-Julicher, Wim Kuipers, Ton Donders, Wim Heijmans, Paul Weelen, Mien Wijnhoven, Jan Maas, Truus Verbong-Simons, Wiel Roeselers, Wim Kallen, Ton van Wegberg, Tjeu Wetzeler, Paul Caquelein, Mia van Wegberg-Kurvers, Mia Engels, Lisa Naus, Miranda Meuwisse-Vergoossen, Paul van Huet, Marleen Thijssen, Marianne Wulms-Hovens en Marij Janssen.

Politici Ger Koopmans en Geert Gabriëls waren de redacteuren van deze editie. Zij namen alle teksten drie keer door en na uitgebreid beraad kozen zij er 37 uit die hen het meeste aanspraken of beroerden. Ook keken ze naar de toepassing van het thema, de kwaliteit en de spreiding. Hierbij lieten ze het uitgangspunt van ‘een tekst per schrijver’ enigszins los.

 Platbook 21 is evenals alle voorgaande nummers voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via www.ticshop.nl.

Over Platbook

Platbook is bedoeld voor Limburgse dialectschrijvers en –lezers. De bundels worden uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens een ander thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten.

Over de redacteuren van Platbook 21

Ger Koopmans uit Velden is voorman van het Limburgse CDA en was de afgelopen periode gedeputeerde Cultuur. Geert Gabriëls van GroenLinks is momenteel wethouder Cultuur in Weert.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden