Ajax een maatje te groot voor VVV

VVV-Venlo speelde op 17 augustus 2019 de tweede thuiswedstrijd van het seizoen tegen de regerende landskampioen. Ajax kwam op bezoek in een kolkend Covebo stadion – De Koel – dat volledig uitverkocht was.

VVV-Venlo begon de wedstrijd met een wat verdedigendere opstelling met Roel Janssen, Steffen Schäfer, Nils Röseler, Damian van Bruggen en Tobias Pachonik als verdedigend ingestelde spelers. Jerome Sinclair startte in de basis wat ten koste ging van Haji Wright. Opnieuw ontbrak Danny Post op het wedstrijdformulier die nog steeds herstellende is van een blessure.

De eerste tien minuten van de wedstrijd bracht het spelbeeld zoals we dat gewend zijn van de Amsterdammers. Ajax domineerde in balbezit en VVV-Venlo liet zich terugzakken. In de eerste fase van de eerste helft kwam Ajax gevaarlijk voor het Venlose doel met Perr Schuurs, Quincy Promes, Donny van de Beek en Dušan Tadić. Het verdedigende blok wierp zijn vruchten af, het bleef in deze fase 0-0.

Na tien minuten begonnen de Venlonaren het schroom van zich af te spelen en kwam er meer durf in het spel. In de counter waren Van Ooijen en Elia Soriano iedere keer goed voor gevaarlijke situaties, maar het eindproduct was niet afdoende. Na een halfuur spelen stond er nog steeds 0-0 op het scorebord. Toch kwam VVV-Venlo goed weg in de 25e minuut, toen Van Bruggen na een corner bijna een eigen goal kopte.

Tegen het einde van de eerst helft werd het tempo hoger en kregen beide ploegen kansen om de voorsprong te openen. Zowel onze eigen Soriano als Sergino Dest van Ajax mochten alleen op de keeper af, maar beide spelers konden deze kansen niet converteren tot een doelpunt.

Dat Ajax ook een dodelijke ploeg is in de counter ondervonden de geel-zwarten in de 44e minuut. Een goede aanval van VVV-Venlo middels Pachonik werd afgeslagen en in de counter kwam de bal terecht bij Ziyech. Hij schoot de bal tegendraads in het doel: 0-1 voor Ajax. Na 45 minuten floot scheidsrechter Makkelie voor het rustsignaal. Met een 0-1 achterstand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

De tweede helft begon met een flinke domper. In de 48e kreeg Ajax een penalty na een handsbal van Janssen en die werd benut door Tadić: 0-2. In de 50e minuut kwam het antwoord middels goede kansen van Linthorst en Neudecker. Vooral de laatste wist hard op doel te schieten, maar Onana bracht goed redding op zijn poging. Het geloof was weer terug!

Helaas werd het goede spel niet beloond en in de 66e minuut drukte Ajax definitief door. Tadić speelde de bal naar Tagliafico en die legde hem breed op Huntelaar, die dit buitenkansje benutte: 0-3.

In de 74e minuut liet VVV weer van zich spreken na een weggewerkte corner van Ajax. Met een enorme sprint van Wright ontstond er een gevaarlijke situatie en zijn pass naar Soriano was goed, maar de spits kwam net een teenlengte te kort om de uitkomende Onana te passeren. Kort daarop kreeg Tagliafico een grote kans aan de andere kant van het veld, maar hij vond opnieuw Kirschbaum op zijn weg, die de bal goed wist te pareren. Enkele minuten later werd het alsnog 0-4. Neres zette goed door en schoot uit de draai de 0-4 tegen de touwen.

Het laatste wapenfeit was voor VVV-Venlo. Een goede aanval eindigde bij Linthorst. Die kapte zijn tegenstander goed uit en schoof de bal met links in het doel achter Onana. Na 90 minuten werd er afgefloten Een 1-4 nederlaag en geen punten voor de equipe van Robert Maaskant, maar het spel van de eerste helft biedt volop perspectief voor de rest van de competitie. Vanaf morgen gaat de knop weer om, dan begint de voorbereiding op de volgende wedstrijd. Op zondag 25 augustus nemen onze mannen het op tegen FC Utrecht.

VVV-Venlo – Ajax 1-4 ( 0-1 )
Doelpunten: 44. Ziyech ( 0-1 ), 48. Tadic ( 0-2 ), 66. Huntelaar ( 0-3 ), 76. Neres ( 0-4 ), 89, Linthorst ( 1-4 ).

Gele kaarten: Van Ooijen, Janssen (VVV-Venlo), Martinez, Van de Beek (Ajax)