Stichting Vrienden geeft 2.000 euro voor renovatie Cuypersplafond

Eerste donatie -Stichtin Vrienden aan Cuypershuis
Foto: Cuyperhuis Roermond

Roermond – Angela Hokstam – Op 25 augustus is de geldinzamelingsactie ‘Geef het Cuypersplafond weer kleur’ gestart met een feestelijke bijeenkomst. De eerste donatie van 2.000 euro werd gegeven door de Stichting Vrienden. De actie is gestart, omdat het gedecoreerde plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers, weer zichtbaar moet worden. In het ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen Pierre Cuypers en Antoinette Thijm verwerkt, als verwijzing naar hun huwelijk. Het plafond is de vorige eeuw verloren gegaan, omdat het niet meer in goede staat was.

Petrus Josephus Hubertus Cuypers werd op 16 mei 1827 geboren in Roermond. Op 17-jarige leeftijd vertrok hij naar Antwerpen, om aan de Kunstacademie architectuur te studeren. In 1849 slaagde hij en behaalde de Prix d’Excellence. Hij keerde terug naar Roermond. Hier kreeg hij zijn eerste grote opdracht: de restauratie van de Munsterkerk. Pierre Cuypers overleed op 93 jarige leeftijd. In Roermond is er ter gelegenheid hiervan een Cuyperswandeling uitgezet, die langs bekende en minder bekende bouwwerken van de kunstenaar voert. Cuypers is bekend van werken als: de Munsterkerk, het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.Verder nog Kasteel de Haar en de troon waarop koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt.

Joyce van Cruchten, medewerker Educatie en PR van het Cuypershuis zegt, dat de actie ”geef het Cuypersplafond weer kleur” heet, omdat de zoldering nu kleurloos is en weer een kleurtje moet krijgen. Het plafond is in zo’n slechte staat gekomen, omdat het geld om het in orde te maken moeizaam bijeen gebracht kon worden. “Dat geld had Cuypers toen niet “ vertelt Cruchten. Behalve de zoldering wordt ook de oude woonkamer in zijn oude glorie hersteld; weliswaar met enkele moderne verfkleuren.

De crowdfunding wordt nu voor de derde keer gehouden. “Er wordt gehoopt op een geslaagde crowdfunding, die het beoogde bedrag oplevert” laat de educatie en pr medewerker weten.

De eerste fase van de herbouw is reeds gestart met het kleurenonderzoek door Claudia Junge. Op zaterdag 14 september vertelt Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg over de verfkleuren, die op het originele plafond van Cuypers komen. De eerste resultaten geven een indruk van de reconstructie van het plafond.

De herbouw gaat € 40.000 kosten. Het Cuypershuis heeft middelen gevonden om met de voorbereidende werkzaamheden te starten, maar er is nog een bedrag van € 17.500 nodig. Giften kunnen tussen 25 augustus en 6 oktober 2019 via: www.voordekunst.nl gedoneerd worden of er kan een donatie achtergelaten worden in het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond.

Foto’s van het onderzoek

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden