ROERMOND - Fatbikes zijn dan misschien een issue voor veel mensen, ook het aantal bromfietsen in Roermond is voor het derde jaar op rij gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerd door het AD.
In 2022 telde deze gemeente nog 1045 brommers, inmiddels zijn het er 1277.
Helmplicht
Het aantal snorfietsen — die mogen in tegenstelling tot brommers maar 25 kilometer per uur — is in Roermond juist voor het derde jaar op rij gedaald, van 3161 begin 2022 naar 2570 dit jaar. Dat er meer bromfietsen komen en minder snorfietsen, komt doordat ook snorfietsers sinds 2023 een helm moeten dragen. Veel mensen hebben hun snorfiets naar een brommer laten ombouwen; die mogen namelijk 45 kilometer per uur. Sinds de uitbreiding van de helmplicht is het totaal aantal scooters in Roermond, brom- en snorfietsen bij elkaar opgeteld, overigens gedaald.
Verkeersslachtoffers
Naast 2570 snorfietsen en 1277 brommers staan er nog 84 brommobielen, de bekende kleine 45-kilometerautootjes, in Roermond geregistreerd. Meer dan een jaar geleden. Door allerlei verkeersmaatregelen daalt het aantal brom- en snorfietsrijders dat slachtoffer wordt in het verkeer al jaren: in 2023, het laatste jaar waarover complete cijfers zijn, waren er in heel Nederland 32 verkeersdoden in die groep; aan het begin van de eeuw waren dat er nog meer dan honderd. Het aantal ernstig gewonde bromfietsrijders daalde in 2023 voor het eerst sinds zeker 2015 onder de 600.
Experimenteren
In Roermond waren in datzelfde jaar 52 ongelukken waarbij een brommer, snorfiets of brommobiel betrokken was, zo blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Bij tien ongelukken vielen er één of meer gewonden, 42 keer was er alleen sprake van blikschade. Afhankelijk van waar je rijdt, en of het om een brommer of om een snorfiets gaat, delen scooterrijders de weg met fietsers of andere weggebruikers. De snelheidsverschillen tussen verschillende tweewielers leveren inmiddels zo veel gevaarlijke situaties op dat gemeenten nu mogen gaan experimenteren met een maximumsnelheid op het fietspad. De Fietsersbond liet onlangs al uitrekenen hoe duur het is om fietsroutes in Roermond veiliger te maken en hoeveel dat oplevert in de vorm van een dalend aantal verkeersdoden en -gewonden.