ROERMOND - Het aantal inwoners van Roermond met een betalingsachterstand, bij een of meer overheidsinstanties, is in twee jaar tijd gedaald van 8240 naar 7670.
Dat wil zeggen dat momenteel één op de zeven inwoners van onze stad in het krijt staat bij de overheid.
Belastingdienst
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag zijn gepubliceerd door het AD. Roermond ligt daarmee wel nog altijd boven het landelijke gemiddelde. Over heel Nederland zijn de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen van alle overheidsinstanties de grootste schuldeisers. Roermond vormt daarop geen uitzondering. In totaal hebben 3820 particulieren hebben een toeslagenschuld, 3810 hebben hun belastingaanslag niet op tijd betaald. Daar zitten overigens ook schuldenaren tussen die een betalingsregeling met de fiscus hebben getroffen. De groepen overlappen elkaar ook deels: 920 personen hebben zowel een belasting- als een toeslagenschuld.
Verkeersboetes
Er zijn verder 1130 inwoners met een betalingsachterstand bij het CAK. Daarbij gaat het vaak om mensen die zeker zes maanden geen zorgpremie hebben betaald. Dan zijn er nog 870 mensen met een achterstand bij het CJIB: mensen die al minstens één aanmaning hebben gehad voor een verkeersboete. Ook voor deze betalingsachterstanden geldt dat ze deels overlappen. Daarnaast hebben 540 mensen een openstaande rekening bij DUO — mensen dus die achterlopen met het terugbetalen van hun studieschuld, en 320 bij het UWV — mensen die een uitkering moeten terugbetalen. Ten slotte hebben 130 inwoners een betalingsachterstand bij de Sociale Verzekeringsbank.
Nibud
Wat landelijk ook opvalt: het aantal mensen met een betalingsachterstand loopt weliswaar terug, maar het bedrag waarvoor ze in het krijt staan juist niet, en het aantal maanden dat ze achterlopen evenmin. Reden voor directeur Arjan Vliegenthart van financieel voorlichtingsbureau Nibud om een radicale oplossing voor te stellen: scheld de meest hardnekkige schulden kwijt. 'We zitten in economisch goede tijden. Wie geprofiteerd heeft van de forse loonstijging van de afgelopen twee jaar, heeft zijn betalingsachterstand nu wel ingelopen. Nu raken we aan de harde onderlaag, die dat niet kan.'