Oliebollen horen bij Oud & Nieuw en zelf maken geeft ze een extra lekkere twist.
De basis begint bij een luchtig beslag van melk, bloem, gist, ei en een snuf zout. Laat het rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld in een uitgezette (tot 50 graden) voorverwarmde oven. Voeg vullingen toe zoals gewelde krenten of stukjes appel, maar houd de balans: maximaal 50% van het beslaggewicht.
Bak in neutrale olie, zoals zonnebloem- of arachideolie, op 180 graden. Gebruik een lepel die je eerst door de olie haalt voor perfecte bollen die vanzelf draaien. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Recept voor luchtige oliebollen
* 500 g bloem
* 10 g droge gist
* 300 ml lauwwarme melk
* 1 ei
* Snufje zout
* 100 g gewelde krenten of stukjes appel
Meng de ingrediënten, laat 30 minuten rijzen, en bak goudbruin in olie van 180 graden. Geniet van een knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant!