De voordelen en nadelen van de rechtsbijstandverzekering

09 okt , 11:54 nieuws
pexels shkrabaanthony 5816288
Heb je weleens gehoord van de rechtsbijstandverzekering? Dit is een verzekering die je afsluit voor bijstand wanneer je verwikkeld raakt in een juridisch conflict. Heb je deze verzekering nog niet afgesloten? Dan is dit artikel wellicht iets voor jou. In dit artikel vertellen we je namelijk meer over de voor- en nadelen van deze verzekering. Lees dus vooral snel verder!

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van deze verzekering is natuurlijk dat je zeker weet dat je de juiste hulp zult krijgen bij een juridisch conflict. Je hoeft hier niet zelf naar op zoek. Raak je verwikkeld in een conflict, dan krijg je een jurist toegewezen van je verzekeraar. Dat kan je aardig wat tijd en moeite schelen.
Een ander voordeel van de rechtsbijstandverzekering is dat de premie relatief goedkoop is. “Wat kost een rechtsbijstandverzekering dan?” vraag je je wellicht af. De exacte premie verschilt per persoon, omdat de premie wordt berekend aan de hand van verschillende factoren die voor iedereen anders zijn. Maar, feit blijft dat de premie goedkoop is als je deze vergelijkt met de kosten van een jurist of advocaat. Vaak is de premie die je op jaarbasis betaalt voor een rechtsbijstandverzekering minder dan een uur juridische bijstand. Nogal een verschil dus!
Het laatste voordeel van deze verzekering dat we willen bespreken, is het feit dat de dekking geldig is voor je hele gezin. Je hoeft dus niet bijvoorbeeld voor ieder kind een aparte polis af te sluiten. Sluit je een polis voor jezelf af, dan zijn je gezinsleden automatisch meeverzekerd.

Nadelen

Een belangrijk nadeel van de rechtsbijstandverzekering is natuurlijk de prijs. Het liefst zou je gratis verzekerd zijn! Helaas werken verzekeringen natuurlijk niet zo. En nogmaals, relatief gezien valt de premie van deze verzekering behoorlijk mee.
Een ander nadeel van de rechtsbijstandverzekering is de zogenaamde wachttijd. Dit is de periode na het afsluiten van de verzekering waarin je nog geen aanspraak kunt maken op de dekking. Met andere woorden: raak je tijdens de wachttijd betrokken bij een conflict, dan kun je nog geen vergoeding voor bijstand ontvangen vanuit je verzekeraar. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als je verwacht binnenkort in een conflict verwikkeld te raken. Aan de andere kant, als je een rechtsbijstandverzekering afsluit om in de toekomst verzekerd te zijn van goede juridische hulp, dan zul je waarschijnlijk helemaal geen last hebben van de wachttijd.