De wandelretraite in de Hoge Atlas met Rens en Karin ontvouwt zich telkens weer als een tijdloos avontuur

28 sep , 16:12 nieuws
rens den elzen en karin gjaltema
Van 18 tot en met 25 september leidden Rens Den Elzen en Karin Gjaltema - respectievelijk wandelcoach annex avonturier en Vrije Vogelcoach/biodanza-teacher - een groep wandelaars door de ruige natuur van de Hoge Atlas in Marokko. Deze wandelretraite die Rens sinds 2012 organiseert, bracht de deelnemers in contact met de puurheid van het Marokkaanse berglandschap, waarbij zowel lichaam als geest uitgedaagd werden.
De tocht begon in de buurt van het bergdorpje Imlil op 1740 meter hoogte. Onder begeleiding van een gids, een kok en drie muilezelbegeleiders startte de groep onder leiding van de twee Roermondenaren aan een zevendaagse expeditie door de zuidelijke Hoge Atlas.
De eerste dagen voerden langs schilderachtige Berberdorpen en over passen van meer dan 3000 meter hoog. Onderweg ontmoetten de wandelaars herders met hun kuddes - een sereen contrast met de ruigheid van de omgeving.
Op 22 september bereikte de groep de voet van de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika. De tochten door de valleien en bergen waren soms uitdagend, maar de weidse uitzichten vanaf de top maakten de inspanning meer dan de moeite waard. Na de beklimming leidde de route hen naar Chamharough, een bedevaartsplek aan de voet van de Toubkal, een plek met voor velen een diepe spirituele betekenis.
De laatste dagen van de tocht werden gekenmerkt door een ontspannen afdaling door groene valleien, langs compacte Berberdorpen waar de huizen als het ware tegen de berghellingen waren aangeplakt. Op 25 september arriveerde de groep in Marrakech, waar de reis werd afgesloten met een bezoek aan het levendige plein Djemaa el Fna. De exotische drukte van de stad vormde een fascinerend contrast met de stilte van de bergen.
Deze wandelretraite was meer dan alleen een fysieke uitdaging. Het was een reis waarin natuur, cultuur en verbinding samenkwamen - een intense ervaring waar de deelnemers nog lang met warme herinneringen op zullen terugkijken.