De ware liefde vinden is zo makkelijk nog niet...

24 mei , 16:25 nieuws
displeased woman refusing talking with her boyfriend while having argument home
Freepik

ROERMOND - Het ging zaterdag veel over liefde in de stad, maar je ware liefde vinden is zo makkelijk nog niet. Voor sommigen duurt het soms wel jaren voordat ze de juiste partner tegenkomen.

Maar zijn wij dan gewoon te kritisch of ligt het toch wel een beetje aan de ander?

Afknappers
Uit onderzoek van Haibu blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders afknappers heeft bij een partner of date. En die kunnen soms zó storend zijn, dat het daten vroegtijdig stopt of zelfs een relatie beëindigt. De vaakst voorkomende afknapper? Oneerlijkheid. Maar liefst 80 procent zet dit bovenaan hun lijstje. We ergeren ons ook aan dates die hun afspraken niet nakomen (60 procent) en egoïstisch gedrag (59 procent) is eveneens een reden om er een punt achter te zetten.

Jaloezie
Maar wie denkt dat het daarmee ophoudt heeft het mis. Van praten over je ex tot jaloers gedrag en zelfs een gebrek aan interesse: 'red flags' zijn er in overvloed. Liefde is vaak iets moois, maar één vervelende eigenschap kan alles verpesten. Na liegen of oneerlijkheid staan jaloezie en bezitterig gedrag op de tweede plek. Ook alcohol- en drugsgebruik zorgt voor flinke irritatie. De top vijf:

  1. Liegen of oneerlijkheid
  2. Jaloezie en bezitterig gedrag
  3. Alcohol en/of drugsgebruik
  4. Te veel praten over de ex
  5. Onvolwassenheid

Eerste signalen
Wanneer ontdekken we de afknappers nou bij onze dates? Voor 26 procent van de Nederlanders zijn afknappers al tijdens de eerste date zichtbaar. Een derde merkt de 'red flags' in de eerste week al op, terwijl 24 procent daar een maand voor nodig heeft.  Zo'n 12 procent ziet pas na een paar maanden dat er iets niet klopt en maar een klein deel van de ondervraagden (3 procent) geeft aan pas laat in de relatie de afknappers op te merken.  En dan is er nog die 2 procent die afknappers pas écht herkent als de relatie al uit is...

Accepteren, aanpassen of afhaken?
We reageren allemaal anders wanneer de afknappers in beeld komen. Zo negeert bijna een derde van de Nederlanders kleine irritaties in de hoop dat ze vanzelf verdwijnen. Het merendeel (55 procent) bespreekt het met de partner en kijkt of er verbetering is. Slechts 17 procent reageert radicaler en beëindigt de relatie/het contact meteen. En maar 3 procent van Nederland accepteert het, want niemand is perfect. Over het accepteren gesproken, maar liefst 37 procent van Nederland heeft weleens geprobeerd een partner te veranderen, meestal zonder succes. Slechts 18 procent slaagt erin om ongewenst gedrag echt aan te passen.