Dijkversterkingsplan voor Roerdelta bekend

18 sep , 20:31 nieuws
20230719 luchtfotos 100 1
Dijkversterkingsproject Roerdelta is een belangrijke stap verder.
Eind augustus heeft het dagelijks bestuur van het waterschap het voorkeursalternatief voor de dijkversterking Roerdelta vastgesteld. Hiermee zijn de ligging en type kering van de dijkversterking bekend.
Dijkversterking Roerdelta is een integraal onderdeel van de gebiedsontwikkeling Roerdelta van gemeente Roermond.
Gemeente Roermond heeft de wens om met de gebiedsontwikkeling Roerdelta 400 woningen toe te voegen en een hoogwaardig openbaar park in te richten, waarmee de stad duurzaam wordt verbonden met het waterfront aan de Maas. Eerder is met het waterschap overeengekomen vroegtijdig aan te haken op de ontwikkeling, zodat de hoogwaterveiligheidsopgave op een slimme manier in het nieuwe bouwplan kan worden geïntegreerd. Daarmee wordt voorkomen dat op een later moment, na de gebiedsontwikkeling, alsnog een dijk moet worden ingepast.
Verholen kering
Met het nu gekozen voorkeursalternatief wordt een grotendeels groene dijk onder het toekomstig openbaar park aangebracht. Omdat het maaiveld van het nieuwe gebied wordt opgehoogd, is het mogelijk de groene dijk als een verholen kering te ontwerpen. Daarmee krijgt de dijk een plek onder het toekomstig maaiveld, zodat deze straks grotendeels onder de grond is gelegen. Enkel ter plaatse van de aansluiting aan de noordzijde, nabij de Ster, wordt een nieuwe doorgang (coupure) voorzien omdat de dijk daar in de bestaande omgeving en wegenstructuur moet worden ingepast.
Vervolg
De vaststelling van het voorkeursalternatief markeert de afronding van de verkenningsfase. In de nu volgende planuitwerkingsfase wordt het dijkontwerp verder in detail uitgewerkt, worden de benodigde voorbereidende onderzoeken uitgevoerd zoals grondonderzoeken en worden de ontwerpvergunningen voorbereid. Naar verwachting wordt medio 2025 het ontwerp Projectbesluit vastgesteld, dat vervolgens ter inzage wordt gelegd. Op dit ontwerp Projectbesluit kan iedereen een zienswijze indienen, waarna aansluitend het definitief Projectbesluit wordt opgesteld. Het Projectbesluit zelf staat open voor beroep. De omgeving wordt in de loop van 2025 nog nader over deze procedure en de exacte planning geïnformeerd.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met de partners en betrokkenen van Waterschap Limburg. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.
Dijkversterking Roerdelta is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2.000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in heel Nederland.