Eén op de vijf koopappartementen in Limburg heeft geen VvE-spaarpot

15 jul , 12:14 nieuws
pink-piggybank-near-stacked-coins-house-wooden-desk
Freepik

ROERMOND - Ben je van plan om binnen de provincie een appartement te kopen?  Kijk dan niet alleen naar de woning zelf, maar ook naar hoe de Vereniging van Eigenaars ervoor staat. Bij 18,8 procent van de te koop staande appartementen in Limburg heeft de VvE namelijk geen geld gespaard voor groot onderhoud.

Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van onder andere Funda en Pararius. Het ontbreken van zo’n VvE-reservefonds kan later voor onverwachte kosten zorgen.

Onderhoud
'Bij een goed functionerende VvE wordt het onderhoud aan de gemeenschappelijke delen betaald uit een reservefonds. Appartementseigenaren dragen hier maandelijks aan bij, zodat zij bij verduurzaming, onderhoud of renovaties aan bijvoorbeeld het dak, de kozijnen, de gevel of het trappenhuis niet ineens voor hoge kosten komen te staan' verklaart Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer.

Duur grapje
Sinds 2018 is elke VvE in Nederland verplicht om geld te sparen voor toekomstig onderhoud. Toch blijkt uit onderzoek onder ruim 8000 te koop staande appartementen in Nederland dat veel VvE’s zich niet aan deze verplichting houden. Bij ruim 17 procent van de woningen ontbreekt een reservefonds. In Limburg ligt dit percentage dus zelfs nog iets hoger. Lankreijer-Kos benadrukt de risico’s: 'Is er geen VvE-spaarpot opgebouwd en moet er onverwacht iets gerepareerd of vervangen worden? Dan zit er vaak niets anders op dan de servicekosten te verhogen óf bewoners om een eenmalige extra bijdrage te vragen. Slecht onderhoud of torenhoge maandelijkse kosten hebben natuurlijk ook weer invloed op de verkoopprijs van een woning.'

Maandelijkse kosten
Voor een appartement van 70 vierkante meter, betaal je in Limburg momenteel gemiddeld 166 euro per maand aan VvE-kosten. Dit bedrag ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 161 euro per maand. De maandelijkse kosten voor appartementseigenaren zijn in Nederland de afgelopen jaren toegenomen met gemiddeld 35 procent. Omgerekend betekent dat op jaarbasis een stijging van ruim 500 euro. Volgens Lankreijer-Kos komt die stijging in veel gevallen doordat VvE’s in hoog tempo aan het verduurzamen zijn. 'We zien dat veel VvE-beheerders steeds meer druk voelen om hun gebouwen klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas' legt ze uit. 'Die druk komt niet uit de lucht vallen. Gemeenten en rijksoverheid sturen hier namelijk actief op aan, met als doel om gebouwen vóór 2050 volledig duurzaam te maken.'

VvE
In totaal valt 10,3 procent van de Limburgse woningen onder een VvE, een groot deel van de woningvoorraad dus. In sommige gemeenten ligt het aantal VvE-woningen nog veel hoger. Provinciale koploper is Maastricht: hier gaat het zelfs om 21,3 procent van de huizen. Maar Roermond volgt op een tweede plek met 15,8 procent van de woningen. In Bergen (1,8 procent) en Voerendaal (2,1 procent) ligt het percentage VvE-woningen juist het laagst. De top vijf gemeenten met het grootste aandeel VvE-woningen:

  1. Maastricht: 21,3% van de woningen
  2. Roermond: 15,8% van de woningen
  3. Heerlen: 14,6% van de woningen
  4. Venlo: 12,6% van de woningen
  5. Weert: 12,5% van de woningen