ROERMOND - Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om elektrische klussen in huis zelf uit te voeren om zo kosten te besparen, gaan dergelijke werkzaamheden vaak gepaard met verborgen risico’s. Deze kunnen niet alleen je eigen veiligheid in gevaar brengen, maar ook die van je woning.
Zo is naar schatting is maar liefst de helft van de elektrische schokken in huis het gevolg van fouten door doe-het-zelvers. Om huiseigenaren bewust te maken van de risico’s, benoemt een deskundige van Werkspot.nl een aantal elektrische klussen die je beter aan een erkend elektricien kunt overlaten.
Gevaar
Tienduizenden Nederlanders ontdekken ieder jaar dat hun huis bijvoorbeeld een ontbrekende of kapotte rookmelder heeft, een defecte lichtschakelaar of dat er een oplader voor een elektrische auto (EV) geïnstalleerd moet worden. Hoewel sommige klussen eenvoudig lijken, kun je jezelf in gevaar brengen door ze zelf uit te voeren. Bart Vermeulen, een ervaren elektricien, raadt huiseigenaren aan om voor bepaalde elektriciteitswerkzaamheden in huis altijd een professional in te schakelen. Zo blijf je veilig en voorkom je mogelijk duizenden euro’s aan kosten als er iets misgaat.
Groepenkast
Wat moet je vooral niet zelf proberen? Als eerste noemt Bart werkzaamheden in en rond de groepenkast. Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar elektrisch vermogen in huis, bijvoorbeeld voor het terugleveren van zonne-energie, het aansluiten van autoladers en thuisbatterijen, worden er hogere eisen gesteld aan de groepenkast. Daarnaast speelt de aanscherping van veiligheidsnormeringen, zoals de NEN1010, een belangrijke rol bij de afweging om de bestaande groepenkast uit te breiden of te vervangen. 'Schakel altijd een professional in voor het vervangen of aanpassen van de groepenkast. De veiligheidsnormen moeten strikt worden nageleefd, en in veel gevallen is het niet mogelijk om de installatie volledig spanningsvrij te maken, wat essentieel is voor veilig werken. Als de aanpassing verband houdt met een zogenaamde ‘faseverzwaring’, waarbij het nutsbedrijf meer elektrisch vermogen levert, kunnen de spanningen aanzienlijk toenemen wat leidt tot een levensgevaarlijke situatie.' In de groepenkast wordt ook de aarding van de elektrische installatie geregeld. Naast de elektronische componenten is vooral het correct aansluiten van de bedrading cruciaal. Wanneer dit niet correct of onvolledig gebeurt, kan dat levensgevaar opleveren, omdat elektrische apparaten onder spanning kunnen komen te staan.
Elektrische autolader
Voor het plaatsen en aansluiten van een autolader is vaak een verzwaring van de nutsaansluiting nodig, evenals een vervanging van de groepenkast. Dit is hierboven al besproken. Voor het aansluiten van de lader zijn de juiste bekabeling en componenten in de groepenkast noodzakelijk. Om overbelasting te voorkomen en te voldoen aan de geldende veiligheidseisen, moeten kabels en componenten aan de juiste eisen voldoen. Laat een professional bepalen wat hiervoor nodig is. Voer de installatie niet zelf uit. De spanning bedraagt 400 volt en voor de plaatsing van de kabel gelden specifieke eisen.
Inductiekookplaat
Het benodigde elektrisch vermogen voor een inductiekookplaat is aanzienlijk hoger dan voor andere apparaten in huis. Om die reden zijn ook hier aanpassingen in de groepenkast vrijwel altijd noodzakelijk. Ook de bekabeling en het type aansluiting in de keuken wijken af van standaardinstallaties. In sommige gevallen zijn zelfs aansluitingen met extra hoge elektrische spanning vereist, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Tot slot kan het verkeerd aansluiten van stekkerdozen blijvende schade veroorzaken aan de inductiekookplaat. Laat de installatie van inductieapparatuur daarom altijd uitvoeren door een professional.
Zonnepanelen
Hoewel het plaatsen van zonnepanelen bij voorkeur door een vakman wordt gedaan, is het vooral het aansluiten van de omvormer en de koppeling met de groepenkast die je beter aan een specialist kunt overlaten. Bij het terugleveren van elektrische energie aan de huisinstallatie (en de netbeheerder) gelden specifieke veiligheids- en installatie-eisen. Dit vereist de plaatsing van speciale componenten in de groepenkast en bescherming van de huisinstallatie tegen overbelasting. In combinatie met slimme autoladers moeten vaak extra componenten in of naast de groepenkast geplaatst worden, die vervolgens juist afgeregeld moeten worden.