ROERMOND - Meedoen, meedenken en meebeslissen. Overheden zoals gemeenten en waterschappen zijn verplicht omwonenden en bedrijven te betrekken bij plannen voor de omgeving. Maar hoe wordt die participatie in de praktijk ervaren? Hoe verloopt de samenwerking tussen het waterschap en zijn omgeving? Kan die worden verbeterd en op welke manier?
Om antwoord op deze vragen te krijgen houdt de Rekenkamer van Waterschap Limburg een onderzoek, waarbij inwoners, bedrijven en instellingen uitgenodigd worden een enquête in te vullen. Die enquête loopt tot 28 februari.
Droge voeten
Waterschap Limburg zorgt voor veilige dijken en droge voeten. En ook voor schoon en voldoende water. Inwoners van Limburg moeten veilig kunnen wonen, recreëren en ondernemen. Het Waterschap werkt daarbij samen met talloze partijen, instanties en particulieren. Zoals bijvoorbeeld bij dijkaanleg, -beheer en – onderhoud en bij de herinrichting van beken. Maar ook bij het handhaven van regels rondom water en het verlenen van vergunningen voor activiteiten die plaatsvinden op óf langs onze wateren en dijken.
Rapport
Ben je of voel je je ook betrokken bij die werkzaamheden? Dan vraagt de Rekenkamer van Waterschap Limburg om je ervaringen te delen door aan de enquête deel te neme via deze link. Aansluitend aan de enquête onderzoekt de Rekenkamer van Waterschap Limburg twee participatietrajecten in de praktijk. Daarna maakt de Rekenkamer een rapport waarin staat hoe de participatie bij Waterschap Limburg functioneert. Het Algemeen Bestuur van het Waterschap kan vervolgens de onderzoeksresultaten, conclusies en aanbevelingen gebruiken om het werk van het Waterschap te verbeteren.