Fietstocht Heemkundevereniging in het teken van ontwikkelingen in Elmpt

27 mei , 19:46 nieuws
hemelvaartsdagfietstocht foto 1024x769
www.gruenes-grenzland.net

SWALMEN/ELMPT - De plannen voor het grote bedrijventerrein op de voormalige Britse legerbasis in Elmpt zorgen nog altijd voor veel onrust aan beide kanten van de grens.

Op 28 april deed het hoger bestuursgerechtshof van Noordrijn-Westfalen een belangrijke uitspraak: het bestemmingsplan is voorlopig opgeschort. Totdat er een definitieve beslissing is, mogen er geen bouwwerkzaamheden plaatsvinden.

Waterhuishouding
Ondanks deze uitspraak zet de gemeente Niederkrüchten de planvorming gewoon door. De zorgen over de gevolgen voor de leefomgeving worden intussen breder gedeeld. Niet alleen natuur- en milieuorganisaties luiden de noodklok, ook Waterschap Limburg heeft inmiddels bezorgdheid geuit, over de mogelijke impact op natuur en waterhuishouding aan Limburgse zijde.

Eigen ogen
Op Hemelvaartsdag vindt de jaarlijkse fietstocht van de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen plaats. Dit jaar staat de tocht volledig in het teken van de ontwikkelingen in Elmpt – een ideale gelegenheid om met eigen ogen te zien wat er speelt.  Er wordt om 10.00 uur gestart vanaf de Markt in Swalmen. De tocht gaat via Boukoul over Duitse bospaden, langs het Boschbeekdal van de Meinweg, vlak langs de grens, naar Elmpt. Daar krijgen deelnemers van een bekende vrijwilliger bij ‘Groen Grensland’ uitgebreide toelichting over de ontwikkelingen op de voormalige vliegbasis Elmpt. In een horecagelegenheid is er vervolgens de gelegenheid om koffie of een lunch te gebruiken. Daarna gaat de tocht door het prachtige Swalmdal weer richting Swalmen, waar je omstreeks 14.30 uur weer terug bent op de Markt voor een eventuele nazit bij de lokale horeca.

Deelname
Deelname aan de fietstocht is gratis.  Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Er wordt gereden over verharde en half verharde wegen in een heel rustig tempo. De totale afstand is circa 35 kilometer. De fietstocht wordt georganiseerd door de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen, Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en ‘Groen Grensland’.  Voor meer informatie: [email protected].