Het is weer walnotentijd

22 sep , 14:45 nieuws
walnotentijd
Walnoten liggen weer voor het oprapen! Deze heerlijke steenvruchten, die rijpen in de herfst, groeien in imposante bomen. Hoewel ze vaak als noten worden gezien, behoren walnoten officieel tot dezelfde familie als abrikozen, kersen en pruimen. Niet alleen heerlijk, maar ook gezond en veelzijdig in de keuken.
De walnotenboom heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen, waar walnoten een delicatesse waren voor de elite. Later sierden de bomen vooral landgoederen en kastelen, waar de waardevolle vruchten een belangrijke handelswaar vormden.
Walnoten zitten boordevol energie, eiwitten en gezonde vetten die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol, ondersteunen bij artrose en bevorderen een stabiele bloedsuikerspiegel. Met hun krachtige gezondheidsvoordelen zijn walnoten een slimme toevoeging aan je dieet.
Als je ruimte hebt, is het planten van een walnotenboom een goed idee. Moderne rassen zijn goed bestand tegen ons klimaat, maar zorg ervoor dat je kiest voor een soort die vorstbestendig is. Houd er rekening mee dat het tot vijftien jaar kan duren voordat een walnootboom vruchten draagt. Geduld is dus belangrijk, evenals een beetje onderhoud en zorg tijdens droge periodes.
Eenmaal volgroeid, zal je boom een overvloed aan walnoten leveren. Schud de boom zachtjes om de rijpe noten te verzamelen. De oogstperiode duurt ongeveer drie weken, dus laat de noten niet te lang hangen.
Walnoten zijn veelzijdig in de keuken. Of je ze nu vers eet, roostert of gebruikt in een gerecht, ze voegen altijd iets bijzonders toe. Denk aan een muesli-ontbijt, een hartige pasta of gekarameliseerde walnoten voor een zoete traktatie. Ook zijn ze ideaal om te gebruiken als krokante korst voor schnitzels of vis.
Walnoten kunnen zowel in hun schaal als gekraakt bewaard worden. In de schaal blijven ze op een koele, donkere plek maanden goed, terwijl gekraakte walnoten beter in de koelkast of diepvries kunnen worden bewaard. Let op dat walnoten snel beschimmelen als ze op de grond blijven liggen, dus raap ze snel op en verwijder de bolster.
Met deze tips ben je helemaal klaar voor het walnotenseizoen!