ROERMOND - Van alle scholieren in Roermond hebben er vorig schooljaar 167 één of meerdere keren gespijbeld.
Een spijbelaar ben je volgens DUO als je vier weken achter elkaar zestien uur of vaker zonder toestemming afwezig bent.
Luxe verzuim
Van de 167 spijbelende scholieren deden 61 van hen dat afgelopen schooljaar minstens twee keer. Het aantal spijbelaars in Roermond ligt wel iets lager dan vorig schooljaar. Toen ging het om 186 scholieren. Spijbelen om op vakantie te gaan is de meest bekende vorm van verzuim. DUO noemt dit luxe verzuim. In dergelijke gevallen laten ouders en kinderen het schoolbezoek bewust schieten.
Boetes
De ondergrens van zestien uur gedurende een periode van vier weken geldt niet bij deze vorm van spijbelen. In het schooljaar 2023/24 turfde DUO 13 gevallen van luxe verzuim. In totaal ontvingen tien spijbelaars een proces-verbaal voor deze vorm van verzuim. Wie kinderen van school haalt en zo hoopt te besparen op de dure vakantiekosten riskeert een boete van 100 euro per kind per dag. Tot maximaal 600 euro per gezin voor een week spijbelen en 900 euro voor twee weken spijbelen.
Leerplicht
Afgelopen schooljaar lag het aantal vakantiespijbelaars in Roermond lager dan in vergelijkbare gemeenten. Vergeleken met een schooljaar eerder is het aantal leerlingen dat vrij nam buiten de schoolvakanties gedaald. Bij verzuim denk je al snel aan het overslaan van de laatste of eerste lessen van de dag of een dagje vrijaf nemen, zodat de vakantie iets eerder kan beginnen. Maar bij DUO valt ook het niet ingeschreven zijn bij een onderwijsinstelling als je een leer- of kwalificatieplicht hebt onder verzuim.
Inschrijving
In de praktijk komt het er op neer dat je naar school moet totdat je minimaal een havo-, vwo- of mbo2-diploma hebt. De leerplichtambtenaar van de gemeente Roermond telde vorig schooljaar 55 leerplichtigen die niet waren ingeschreven bij een school of onderwijsinstelling. Daarnaast waren er nog 108 leerlingen die een vrijstelling hadden, bijvoorbeeld omdat ze op een andere manier voldoende onderwijs krijgen of lichamelijk dan wel geestelijk niet in staat zijn om naar school te gaan.