Leesestafette: 17.500 Limburgse leerlingen lezen kwartier vrij voor meer leesplezier

13 sep , 10:36 nieuws
leesesttafette
Op 16 september nemen 17.500 leerlingen uit Limburg deel aan de Leesestafette. Voor 15 minuten mogen zij vrij lezen in de klas, zonder verplichtingen zoals leeslijsten. Dit initiatief heeft als doel het leesplezier te vergroten, wat kan bijdragen aan het verminderen van leesachterstanden.
Onderzoek toont aan dat de leesvaardigheid van jongeren in Nederland afneemt, met 33% van de 15-jarigen die risico loopt laaggeletterd de school te verlaten. Om dit tegen te gaan, heeft het Limburgs Leesoffensief samen met lokale bibliotheken het 'Limburgs Kwartiertje' opgezet, ondersteund door de Provincie Limburg.
De Leesestafette voor primair onderwijs begint op 16 september, met een aftrap door ambassadeur Klaas van Kruistum op basisschool De Krokodaris in Venray. Na de opening wordt de estafette van 15 minuten vrij lezen doorgegeven aan andere klassen.
Voor het voortgezet onderwijs is er dit jaar een speciale editie van 23 tot en met 27 september. Elke schooldag start met een kwartier vrij lezen, ingeleid door video's van bekende Nederlanders.
Met 64 deelnemende scholen, inclusief de nieuwe vo-editie, is het evenement dit jaar groter dan ooit.